Săptămâna trecută, când noul emir al Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani, se străduia să convingă într-un interviu acordat postului CNN că ţara sa nu a finanţat vreodată gruparea jihadistă SI, Trezoreria americană furniza prima dovadă că fonduri provenite din Qatar au permis unor britanici să ajungă în Siria, unde s-au alăturat mişcărilor islamiste, printre aceştia numărându-se şi Jihad John, individul cu un pronunţat accent britanic care apare în cele trei filme cu decapitarea unor ostatici occidentali.
În document se dezvăluie şi identitatea unui terorist pe nume Tarik Al-Harzi, ce se auto-descrie drept ‘emirul pentru regiunea dintre Siria şi Turcia’, însărcinat de Statul Islamic să primească noi combatanţi străini, să-i înarmeze şi în final să-i trimită în luptă. Conform raportului, între responsabilităţile sale intră şi combatanţii veniţi din Marea Britanie. De asemenea, el ar fi colaborat cu un intermediat financiar din Qatar al grupării Statului Islamic şi a mijlocit transferul către aceasta a două milioane de dolari destinaţi exclusiv operaţiunilor militare.
Citeşte şi Avertizarea care te ÎNGHEAŢĂ: JIHADIŞTII se pregătesc să dea ATACURI în Paris şi New York
În plus, ‘între 8 şi 12 personalităţi de prim rang din Qatar au colectat milioane de dolari pentru jihadişti şi nici măcar nu fac un secret din acest lucru’, afirmă un diplomat occidental de la Doha, a cărui identitate Le Courrier International nu o dezvăluie. Aceste fonduri ar fi fost destinate iniţial Frontului al-Nosra, ramura siriană a organizaţiei teroriste al-Qaida. Dar o parte din bani şi din armele procurate au ajuns în final la Statul Islamic, după ce această grupare a fuzionat cu Frontul al-Nosra anul trecut şi apoi la scurt timp s-au separat.
Citeşte şi Barack Obama recunoaşte că SUA au subestimat ameninţarea reprezentată de gruparea Statul Islamic
Autorităţile de la Doha vor răspunde probabil că este vorba despre fapte ale unor indivizi ce au acţionat fără permisiunea guvernului. Dar orice stat, şi mai ales unul autocrat, cum este cazul emiratelor din Golf, dispune de mijloace pentru a împiedica astfel de acţiuni, cu condiţia să vrea, notează publicaţia franceză.
Însă după cum arată şi ultimele rapoarte cu privire la terorism întocmite de către Departamentul american de Stat, Qatarul nu face nimic pentru a împiedica situaţii de genul celor enunţate mai sus. Această ţară are o legislaţie împotriva spălării banilor şi a finanţării organizaţiilor teroriste, dar aplicarea ei este ‘aleatorie’ şi marcată de ‘carenţe grave’