Johan Blake a purtat la mână, în timpul competiţiei de 100 m, din 5 august, un ceas de lux Tourbillon, creat de ceasornicarul elveţian Richard Mille şi estimat la 500.000 de dolari. Gestul lui Blake a încins însă spiritele în rândul organizatorilor Olimpidei, care i-au reamintit că avea voie să poarte, conform regulamentului, ceasul Omega – partenerul oficial al evenimentului.
În mod cert, Blake fusese numit ambasadorul ceasornicarului elveţian pentru 2013, iar regulile de publicitate în timpul Jocurilor Olimpice sunt foarte clare: „Fără autorizaţia Comisiei Executive a Comitetului Internaţional Olimpic niciun concurent, antrenor, instructor sau oficialitate care participă la Jocurile Olimpice nu va permite ca persoana sa, numele, imaginea şi performanţele sportive să fie exploatate în scopuri publicitare în timpul Jocurilor Olimpice”, scrie Le Figaro.
Amendă, în cel mai fericit caz
CIO examinează cazul lui Blake. Consecinţele încălcării regulamentului pentru atletul jamaican pot fi atât sportive, cât şi financiare. Potrivit site-ului Sportune.fr, pentru Blake, medaliat cu argint la cursa de 100 m, pedeapsa poate merge până la descalificare şi pierderea medaliei obţinute. Dacă va scăpa de această măsură extremă, se va alege, în cel mai fericit caz, cu amendă. Aceasta va fi însă proporţională cu pierderile de publicitate suferite de Omega în timpul acelei curse ce a fost vizionată de 2 miliarde de telespectatori din toată lumea.
Blake nu este însă singurul sportiv care trece prin aşa ceva. În 2004, fotbalistul francez Robert Pires a fost opbligat să plătească 50.000 de euro pentru că a purtat, în timpul unei emisiuni televizate, un tricou Puma în loc de unul Adidas, firma care era în acea vreme sponsorul echipei sale.