JO 2020. Laura Ilie, sportiva care a renunțat la pian și tobe ca să câștige medalia olimpică la Tokyo

Laura Ilie, tripla campioană europeană și fost lider mondial la tir, în proba de pușcă aer comprimat 10 metri, ar putea deveni prima sportivă din Team România care urcă pe podiumul de la Jocurile Olimpice. Pe 24 iulie, tânăra de 28 de ani va concura în deschiderea celei mai mari competiții sportive din lume. Puțini știu că înainte să se apuce de tir sportiv, Laura a luat lecții de teatru, pian și a cântat la tobe.
Daniel Spătaru
19 iul. 2021, 13:27
JO 2020. Laura Ilie, sportiva care a renunțat la pian și tobe ca să câștige medalia olimpică la Tokyo

JO 2020. Laura Ilie a fost a doua sportivă, calificată la Olimpiada de la Tokyo. „Cum s-a dat drumul la calificări pentru Olimpiadă, am obținut-o din al doilea concurs. Sunt calificată de doi ani și jumătate”, spune sportiva, care este triplă campioană europeană la tir în proba de pușcă aer comprimat 10 metri.

La Tokyo, Laura va concura chiar în deschiderea Jocurilor Olimpice, pe 24 iulie. „Voi deschide competiția, la 8 dimineața, voi avea primul foc. La 6.30 voi fi în poligon. Va fi un moment dificil pentru că trebuie să găsesc o modalitate prin care să nu fiu deranjată, să pot să dorm cu dopuri în urechi, voi improviza atunci. Sper să fiu odihnită, liniștită și să am o zi fabuloasă”, a explicat ea.

Înainte să se apuce de tir, dintr-o simplă întâmplare, Laura a practicat mai multe sporturi și a luat lecții de pian. „În clasele gimnaziale am făcut teatru, mi-a plăcut foarte mult, ulterior am făcut pian, la Școala de Muzică. Acolo unde studiam, pianul era instrumentul secundar, iar cel principal erau tobele. Tobele nu m-au atras și nu îmi plăceau”, rememorează Laura.

Laura știe că dacă va prinde o zi extraordinară, va fi pe podiumul olimpic. „Bineînțeles că îmi doresc o medalie! Vreau să am o zi fabuloasă și voi face tot ce îmi stă în putință pentru asta”, visează sportiva. Ca să practici tir sportiv e nevoie de un psihic pe măsură dar și de forță. Deși minionă, Laura cară în fiecare zi 15 kilograme în plus. Atât cântăresc pușca și echipamentul sportivei. „Greutatea ca greutatea, dar echipamentul este foarte rigid. Este suficient de rigid încât să stea și singur dacă eu ies din el și îl pun în această poziție. Sunt un fel de roboțel”, mai spune ea.

Citeşte şi Mihaela Buzărnescu merge la JO 2020. A primit acceptul Federației Internaționale de tenis

JO 2020. Acum, la 28 de ani, Laura Ilie e la un pas să-și împlinească visul pentru care muncește de la 17 ani, atunci când s-a apucat de acest sport: câștigarea unei medalii olimpice. Chiar dacă au trecut 5 ani, de la Olimpiada de la Rio, sportiva nu a uitat experiența neplăcută de atunci. „A fost foarte dureros momentul , cred că de 6 sau de 7 ori am fost foarte aproape de calificare, ceea ce nu făcea decât să îmi lungească agonia și să îmi doresc și mai mult, dar nu s-a întâmplat. Niciun sportiv nu s-a calificat din concursuri, doar Alin Moldoveanu, campionul olimpic, a primit carte verde. Și el a fost sportivul care a reprezentat tirul românesc la acea ediție de Jocuri Olimpice. Durerea a fost foarte mare și atunci mi-am promis că nu se va mai întâmpla acest lucru, să rămân pe ultima sută de metri, să nu mă simt pregătită, să nu ajung la o ediție de jocuri încă de la început”, a mai declarat Laura Ilie.

În probele de tir sportiv, diferența este infimă! Se trag 60 de focuri de la 10 metri distanță, iar ținta pe care o caută sportivii este de mărimea unui vârf de ac. Asta nu este tot, pentru că acel vârf de ac mai are 9 subdiviziuni. În ultimii ani, regulile au devenit din ce în ce mai aspre la proba pe care o practică Laura. „Când m-am apucat eu de tir, aveam 40 de focuri de tras, ele nu erau cum sunt acum. În momentul în care noi nimeream la 10 metri vârfulețul acela de ac, noi îl numeam „decar”, era un 10. Nu conta cât de mult ciupește vârful acela de ac, conta doar că îl atinge și era considerat 10 și se dădea un punct. Dacă era un pic mai departe era 9.8 și tot așa, focurile scădeau. De câțiva ani lucrurile s-au complicat. Acel punct pe care noi îl nimeream la 10 metri și îl numeam decar, a fost împărțit în alte 9 subdiviziuni. Și de aici avem 10.1 10.2 până la 10.9 focul maxim, cel pe care toți visăm să îl tragem de cât mai multe ori în concurs„, spune tânăra.

Citeşte şi JO 2020. Cu fiica pe braț, se luptă pentru o medalie la Olimpiadă. Daniela Dodean, marea noastră speranţă la podium FOTO

Laura Ilie este de trei ori campioană europeană, de două ori la individual (în 2019 și 2020) și o data cu echipa, în 2018. De asemenea, în 2018 a fost lider mondial în proba ei, iar în prezent ocupă poziția a treia.

Sportiva a începutul tirul sportiv la 17 ani dintr-o pură întâmplare. „Am avut un mic incident la liceu, am luat o notă mică și așa am ajuns în polygon, pentru că prietena doamnei profesoare colabora cu un antrenor de tir sportiv. Am fost selecționată pentru că dintre toate fetele care am venit pentru respectiva preselecție, am fost cea mai bună.  Și primul meu antrenor a văzut la mine talentul cu care m-am născut”, mai spune sportiva.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun sub Cod portocaliu. Unde e viscol, unde ne îngroapă nămeții
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Principiile regenerării urbane explicate de Daniel Coman
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători