Delegaţia este completată de circa 20 de antrenori şi oficiali, şef de misiune fiind Alexandru Epuran, potrivit Agerpres.
Cei 24 de sportivi vor evolua la 8 discipline (schi alpin, schi fond, biatlon, sărituri cu schiurile, patinaj artistic, bob, sanie şi skeleton), iar port-drapel la ceremonia de deschidere a Jocurilor, pe 7 februarie, va fi biatlonista Eva Tofalvi, aflată la a cincea participare.
Potrivit secretarului general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu, ”o clasare a unui sportiv român în primele zece locuri, pentru noi, ar echivala cu o medalie, iar o poziţie în primele 20 ar fi considerată o performanţă deosebită, dacă ţinem seama unde se află România în momentul de faţă la sporturi de iarnă”.
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, a declarat într-un interviu că aşteaptă de la toţi sportivii români să dea maximum în competiţiile de la Jocurile Olimpice şi anticipează că vom avea cele mai bune rezultate, clasări între primele 10-15 locuri, la bob, sanie şi skeleton.
”Eu mă aştept să fie performanţe onorabile la tot ce înseamnă bob, skeleton, sanie. Mă aştept să vină în primii 10-15 şi asta ar fi o performanţă bună. Îmi doresc, nu pentru noi, îmi doresc pentru Eva Tofalvi, ca la a cincea Olimpiadă, să aibă o performanţă de care să-şi aducă aminte toată viaţa ei. Îi doresc mult să aibă acest succes”, a spus Morariu.
”Mergem cu 24 de sportivi, faţă de 28 cu câţi au fost la Vancouver, deci ordinul de mărime e cam acelaşi. Ne lipseşte ştafeta de biatlon fete, care ştim că nu s-a calificat din cauza unei greşeli tehnice la ultimul concurs. Suntem cam în linie cu ce avem de obicei la Olimpiada de iarnă. Calitatea aş zice că e constantă. Avem sportivi calificaţi la foarte multe discipline, ceea ce este o bucurie pentru mine”, a mai declarat Morariu.
Componenţa lotului României:
SCHI ALPIN (3 sportivi): Alexandru George Barbu (slalom uriaş şi slalom special), Ioan Valeriu Achiriloaie (coborâre), Ania Monica Germaine Caill (slalom super-uriaş, slalom special, combinată alpină); antrenor: Sebastian Barbu.
SCHI FOND (3): Timea Sara, Paul Constantin Pepene, Florin Daniel Pripici; antrenor: Ioan Lungociu şi Daniel Borca.
BIATLON (2): Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu; antrenori: Simon Marton şi Vasile Gheorghe.
SĂRITURI CU SCHIURILE (1): Sorin Iulian Pîtea; antrenor: Florin Spulber.
PATINAJ ARTISTIC (1): Zoltan Kelemen; antrenor: Gheorghe Chiper.
SKELETON (2): Dorin Dumitru Velicu, Maria Marinela Mazilu; antrenori: Florin Bucur şi Marius Tomiţă Ene.
SANIE (4): Valentin Creţu (simplu masculin, ştafeta), Nicolae Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu (dublu sanie masculin, ştafeta), Raluca Strămăturaru (simplu feminin, ştafetă); antrenori: Sorina Ţicu şi Eugen Radu.
BOB (8): Nicolae Istrate şi Florin Cezar Crăciun (echipajul de dublu masculin), Andreas Paul Neagu, Paul Septimiu Muntean, Dănuţ Ion Moldovan, Bogdan Otavă (echipajul de 4 masculin), Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu (echipajul de dublu feminin); antrenori: Paul Neagu (feminin), Iulian Daniel Pacioianu şi Silviu Dan Scurtu (masculin).
Delegaţia îi mai cuprinde pe medicii Delia Iacob, Tatiana Arişanu şi Dan Florin Tanase, coordonator al personalului medical, iar lotul de schi va fi însoţit de Puiu Gaşpar, oficial, şi Norbert Fancsali, masor.
România a participat la aproape toate ediţiile Jocurilor Olimpice de iarnă, excepţie făcând prima ediţie, din 1924, şi cea din 1960. La competiţia din 1968, de la Grenoble (Franţa), România a cucerit singura sa medalie din istoria participărilor la JO de iarnă, bronz prin echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.
În 2010, la Vancouver (Canada), la ediţia precedentă a Jocurilor Olimpice de iarnă, Romania a fost reprezentată de 28 de sportivi.