Joan Fontaine a decedat din cauze naturale la reședința sa din Carmel, în nordul Californiei (sud-vestul SUA), conform publicației Hollywood Reporter, citând declarația asistentei sale, Susan Pfeiffer.
Născută în Japonia din părinți britanici, Joan Fontaine, pe numele ei real Joan de Beauvoir de Havilland, a sosit în în 1919 în California, unde la fel ca sora sa, celebra Olivia de Havilland, va urma o carieră cinematografică încununată de succes.
Joan și Olivia reprezintă cazul unicat când două surori câștigă ambele premiul Oscar pentru cea mai bună actriță.
Cu toate acestea, relația dintre ele era conflictuală, marcată de o rivalitate acută, după cum recunoaște Joan Fontaine în autobiografia sa „No Bed of Roses”.
Joan Fontaine și-a început cariera de artistă la sfârșitul adolescenței, în principal în roluri minore în teatru, iar apoi, în anii 1930, în filme de seria B.
Legendarul regizor britanic Alfred Hitchcock este cel care a propulsat-o în roluri care i-au adus celebritatea zece ani mai târziu.
Fascinat de privirea ei expresivă, maestrul suspansului îi încredințează în 1940 rolul în primul său film american, „Rebecca”, o adaptare după romanul scris de Daphne de Maurier.
Interpretarea unei femei chinuite de amintirea obsedantă a primei soții a soțului ei, într-un conac sumbru pe coasta oceanului, i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță.
Ea va câștiga statueta de aur doi ani mai târziu pentru rolul său în „Suspicion”, în care Cary Grant i-a fost partener, devenind prima și singura actriță care a câștigat vreodată acest premiu pentru un film de Alfred Hitchcock.
Dacă Olivia a atins prima celebritatea la Hollywood, Joan a depășit-o în cursa pentru Oscar în anul acela, cele două surori concurând pentru premiul suprem, cu Olivia nominalizată pentru rolul său în „The Golden Gate” de Mitchell Leisen.
Olivia va câștiga primul său Oscar în 1946 pentru interpretarea unei mame care își caută fiul, pilot în Primul Război Mondial în „To Each His Own”, unde ea joacă din nou sub regia lui Leisen.
Joan Fontaine va relata mai târziu că sora ei i-a respins tentativa de a o felicita.
Surorile erau rivale și în dragoste. Miliardarul excentric Howard Hughes, pe care l-a frecventat un timp Olivia de Havilland, i-a cerut lui Joan Fontaine de mai multe ori să se căsătorească cu el.
„M-am căsătorit înaintea Oliviei, am câștigat Oscarul înaintea ei și dacă voi muri prima, ea va fi furioasă fără îndoială ca am întrecut-o” din nou, a lansat într-o zi Joan Fontaine.
Cariera sa cinematografică își încetinește ritmul în anii 1950, iar ea se întoarce spre televiziune și își face mai multe apariții în show-uri pe Broadway, în special în „Leul în iarnă”.
Departe de a fi o femeie obișnuită, Joan Fontaine era de asemenea pilot de avion, campioană la zbor cu balonul, jucătoare de golf desăvârșită, deținea o diplomă în arhitectură interioară și gătea minunat.
Căsătorită de patru ori, ea a divorțat de ultimul soț, Alfred Wright, în 1969. Are o fiică, Deborah, iar în 1952, a adoptat o fetiță peruană, Martita, care a fugit de acasă după 11 ani.AGERPRES