Joburi 2022. În acest an, românii și-au căutat joburi mai mult decât în 2021, potrivit unei platforme de recrutare online, care mai arată că aceștia au aplicat, în medie, la 6 anunțuri de angajare pe lună, de două ori mai multe decât anul trecut.
Numărul total al candidaților a fost cu 62% mai mare în 2022 față de 2021, conform BestJobs.
Dintre candidații care și-au completat CV-ul pe platformă în 2022, 54% au menționat cel puțin o experiență profesională anterioară. 35% dintre ei specifică cel puțin o limbă străină printre cunoștințe și 14% au permis de conducere.
Totodată, 47% vor să fie contactați de recrutori cu oferte de angajare, chiar dacă nu caută activ un loc de muncă, iar 5% spun că sunt dispuși să se relocheze pentru noul job.
Zeci de joburi disponibile la stat. Salariile ajung la 15.000 de lei, nu se cere facultate
98% dintre candidații români au declarat, în 2022, că își doresc să știe salariul sau intervalul salarial pentru jobul la care aplică, iar cei mai mulți dintre ei au aplicat cu precădere la joburi care menționau salariul în anunțul de angajare. „Candidații români au fost mult mai activi în căutarea unui nou job anul acesta. Datele mai arată că sunt tot mai pregătiți, iar pentru a se angaja în domeniul și departamentul pe care și-l doresc, majoritatea mizează în primul rând pe abilitățile specifice dobândite în joburile anterioare sau în urma unui stagiu de practică, voluntariat, internship, în cazul candidaților mai tineri”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs România.
73% din candidații de pe BestJobs vin din București, județele Timiș, Cluj, Brașov, Iași, Prahova și Constanța, iar 27% aparțin de orașe mai mici.
De asemenea, la capitolul domenii de activititate:
Și candidații cu experiență în domenii precum financiar-contabilitate, inginerie, specialiști/tehnicieni, call center, HoReCa, Transport, IT și-au căutat activ noi oportunități de joburi.
Aproape 1 din 5 candidați de pe platforma de recrutare online au vârsta între 18 și 24 ani și aplică pentru joburi entry-level.
Domeniile preferate de ei sunt:
Alți 22% din totalul candidaților au vârsta între 25 și 34 de ani, 23% au între 35 și 44 de ani și 22% au între 45 și 54 de ani. Cei mai mulți dintre candidații activi (aproape 55%) au fost bărbați, iar restul de 45%, femei.
Ministrul Economiei, Florin Spataru, tocmai a vorbit despre cum se va dezvolta mediul privat in viitorul apropiat, dar mai ales despre evolutia favorabila a pietei muncii de la noi din tara, in acest context. Pentru angajatii romani vor aparea noi oportunitati de lucru. Mii de joburi vor fi create in curand, in tara noastra!
Acest lucru se datoreaza faptului ca avem, potrivit oficialului guvernamental, 97 de firme care au depus proiecte pentru accesarea celor 150 de milioane de euro puse la dispozitie anul acesta de Ministerul Economiei pentru industria prelucratoare.
„Mii de locuri de munca vor fi create, aceasta fiind una dintre conditiile de eligibilitate prevazute in cadrul schemei de ajutor de stat pentru industria prelucratoare promovata de Ministerul Economiei”, a tinut sa precizeze ministrul Spataru.
Potrivit celor precizate de ministrul Economiei, „din total aplicatii inregistrate, reiese posibilitatea crearii a peste 8.000 de locuri de munca, ceea ce inseamna ca aceasta schema de ajutor de stat constituie un instrument eficient de sustinere a contextului socio-economic din Romania atat prin promovarea produselor industriale romanesti, cat si prin cresterea nivelului de trai in zonele defavorizate”, a mai spus oficialul.
In continuare, el a mai spus ca pe 16 decembrie s-a incheiat apelul de depunere a cererilor privind acordurile de finantare pentru investitiile din industria prelucratoare.
Industria prelucratoare din tara noastra va fi salvata
Datorita acestor fonduri, industria prelucratoare din Romania are toate sansele sa depaseasca situatia dificila din prezent si efectele multiplelor crize care au afectat, de altfel, numeroase domenii de activitate, atat pe plan intern, cat si international.
„Ajutorul de stat in valoare de 300 de milioane de euro pentru anul 2022 si anul 2023 va fi la dispozitia industriei prelucratoare pentru a putea depasi provocarile ultimilor ani din cauza crizelor suprapuse care au afectat economia nationala, dar si cea europeana”, a mai tinut sa precizeze ministrul Economiei.