Totul a pornit de la un joc creat de trei studenţi americani în anul 1994. Bazându-se pe principiul „ce mică e lumea!”, ei au elaborat pe atunci ipoteza potrivit căreia prolificul actor Kevin Bacon, care a jucat în peste 70 de filme şi seriale TV, ar putea fi „înrudit” din punct de vedere cinematografic cu orice actor din lume, prin intermediul unui lanţ ce include cel mult şase filme, informează telerama.fr.
Din această idee năstruşnică s-a născut jocul „Six Degrees of Kevin Bacon”, inspirat din numele teoriei intitulate „cele şase grade de separaţie”.
Teoria celor şase grade de separaţie, denumită uneori şi „Teoria celor şase strângeri de mâini” este o teorie elaborată de maghiarul Frigyes Karinthy în 1929, care evocă posibilitatea ca orice persoană de pe Glob poate fi asociată cu oricare alt om de pe Terra, prin intermediul unui lanţ de relaţii individuale, alcătuit din cel mult alţi cinci indivizi.
Devenit foarte popular în Statele Unite, jocul „Six Degrees of Kevin Bacon” a fost apoi adaptat într-un joc video, într-o carte şi într-un site de caritate, lansat de însuşi Kevin Bacon.
Google a integrat începând de joi acest joc în motorul său de căutare.
Utilizatorul trebuie să tasteze expresia „Bacon number” în căsuţa de căutare de pe site-ul Google US, urmată de numele unui actor sau al unei actriţe. Rezultatele arată că ideea creatorilor jocului funcţionează de fiecare dată atunci când numele tastat aparţine unui actor anglosaxon sau american sau oricărei celebrităţi care a apărut într-un film de cinema, serial TV sau film documentar.
Kevin Bacon s-a remarcat în roluri din filme precum „Pe cont propriu/ Footloose” (1984), „Dincolo de moarte/ Flatliners” (1990), „Oameni de onoare/ A Few Good Men” (1992), „Apollo 13” (1995), „Misterele fluviului/ Mystic River” (2003), „The Woodsman” (2004) şi „Vineri 13” (2009).