„Jocurile foamei” din Bangladesh au adunat mulți participanți dornici de a se simți bine, dar și de a câștiga produse alimentare. Cei mai mulți dintre jucători provin din sate foarte sărace și participă, nu pentru faimă sau bani, ci pentru alimente de bază, precum orez, ulei, zahăr, linte și alte produse care, din cauza inflației, au devenit prea scumpe pentru bugetul lor.
Citește și: România a rămas fără ciobani! Crescătorii de oi angajează oameni din Bangladesh
Indiferent ce joacă, care e miza și cum se finalizează jocul, nimeni nu pleacă fără un produs. Abdur, de exemplu, a călătorit 10 kilometri până într-un sat vecin pentru a se alătura mai multor sute de oameni ce stau la rând ca să participe. Nu a reușit la jocul la care a încercat, însă nu a plecat acasă cu mâna goală, ci cu o sticlă mică de ulei vegetal.
Probele pe care trebuie să le treacă jucătorii sunt asemănătoare cu cele întâlnite în celebrul show din anii ’80, „Castelul lui Takeshi”, în care participanții aveau de înfruntat o serie de obstacole fizice pentru a câștiga concursul.
„Este primul venit, primul servit, înregistrarea gratis și toată lumea pleacă un câștigător”, a spus Somrat, creatorul concursului, pentru CNN.
Somrat a venit cu ideea concursului acum doi ani, atunci când alimentele și alte produse de bază s-au scumpit foarte mult. Imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, prețurile la grâu, porumb și energie electrică au explodat. Banca Mondială a transmis că se așteaptă ca prețurile să rămână la un „nivel istoric de mare” în toată lumea până la finalul anului 2024.
Provocările postate online au strâns până acum 1,5 miliarde de vizualizări în total, iar canalele de YouTube și Facebook dedicate concursului au fiecare câte 4 milioane de abonați, iar cel de TikTok are 200.000 de urmăritori. Fiind atât de popular pe internet, Somrat spune că face între 35.000 și 45.000 de dolari în fiecare lună doar din click-uri și alte forme de monetizare digitală. De asemenea, el a refuzat să accepte sponsorizări până acum.
Vezi această postare pe Instagram
În 2018 a descoperit formula câștigătoare, atunci când prețurile alimentelor au crescut enorm și moneda locală din Bangladesh, taka, s-a depreciat foarte mult față de dolar. În cursul anului 2022, taka a pierdut 20% din valoare, ceea ce a făcut ca produsele de import să devină mult mai scumpe. Astfel a pus la cale jocurile ce au devenit foarte apreciate de săteni, mai ales în ideea în care încercau cu orice preț să își câștige într-un fel existența.
După o singură zi de concurs, Asma Khatun, o mamă cu patru copii dintr-un sat din Bangladesh, s-a întors acasă cu mai multe kilograme de cartofi, ceapă, zahăr și linte, alimente cu care își poate hrăni familia timp de mai multe zile.
Pe lângă scumpirile alimentelor, în Dacca, capitala Bangladesh-ului, au fost tăiate subvențiile pentru ulei și alte produse de bază pentru a obține un împrumut de mai multe miliarde de la Fondul Monetar Internațional.