Un nou Google Doodle poate fi observat azi la accesarea motorului de căutare, fiind astfel marcat startul Jocurilor Olimpice de Iarnă 2018.
Cea de-a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice moderne de iarnă va debuta în stațiunea montană sud-coreeană PyeongChang, de la ora 13.00, ora României.
România va fi reprezentată la Jocurile Ompice de Iarnă 2018 de 28 de sportivi, printre care şi o rezervă, şi 27 de tehnicieni şi oficiali.
Google îşi modifică ocazional logoul pentru a marca diferite evenimente speciale sau pentru a omagia personalităţi ale culturii universale.
Primul “doodle” – o reprezentare ocazională a logoului Google afişată pe prima pagină a motorului de căutare – a apărut în 1998, când fondatorii Google Larry Page şi Sergey Brin au participat la festivalul Burning Man din deşertul Nevada şi au pus emblema evenimentului în spatele logoului Google pentru a anunţa utilizatorii că vor fi plecaţi în acea perioadă. De atunci au fost create peste 1.000 de “doodle”-uri pentru paginile de start ale Google din întreaga lume.
În plus, puteți afla dintr-un material video care a fost singura medalie obținută de România la Olimpiada de Iarnă.
1. Stadionul Olimpic din Pyeongchang are 35.000 de locuri și a costat 109 milioane de dolari.
2. Organizarea Jocurilor din Coreea de Sud va costa 15 miliarde de euro, față de ediția precedentă din Rusia cotată la amețitoarea cifră de 57 de miliarde.
3. Numele sportului skeleton provine din anul 1892, atunci când construcția saniei era asemănătoare cu structura unui schelet uman. Un spectator a remarcat acest lucru, iar de atunci numele sportului a rămas așa.
4. Coreenii au construit două sate olimpice, unul cu o capacitate de 3.800 de locuri și altul de 2.900 de locuri.
5. JO 2018 va include 15 sporturi cu 102 de probe, înregistrând patru noi debuturi olimpice: snowboard, schi freestyle, patinaj viteză cu start în masă și curling dublu mixt.
6. În 2018 este pentru prima oară când se califică mai mult de un sportiv din Mexic în cadrul unei ediții a Jocurilor de Iarnă.
7. Rusia va concura sub un drapel neutru, din cauza acuzelor de dopaj de la Jocurile precedente.
8. Coreea de Sud și Coreea de Nord vor concura în premieră sub același drapel, în cadrul unei ediții olimpice.
9. Pentru prima oară în ultimii 20 de ani, Campionatul Național de Hochei american (NHL) nu se va opri pe durata unor Jocuri Olimpice, iar sportivii săi nu vor avea voie să participe la Olimpiadă.
10. Sud-coreenii vor inaugura special pentru Olimpiadă un tren de mare viteză, care va acoperi distanța dintre orașele Seul și PyeongChang în doar 69 de minute, față de timpul normal de 2 ore și jumătate.
Cea de-a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice moderne de iarnă va debuta oficial, vineri, în stațiunea montană sud-coreeană PyeongChang.
Ceremonia oficială de deschidere a evenimentului sportiv este programată de la ora 13.00 (ora României).
România va fi reprezentată de 28 de sportivi, printre care şi o rezervă, şi 27 de tehnicieni şi oficiali, notează Agepres.
Biatlonistul Marius Petru Ungureanu va fi portdrapelul delegaţiei tricolore.
“Olimpiada albă” va reuni la startul probelor sale peste 2.900 de sportivi, cărora le vor fi puse la dispoziție pe perioada peste 110.000 de prezervative, amintește CNN.
PyeongChang 2018 va fi prima ediție cu peste 100 de medalii de aur ce vor fi acordate câştigătorilor, mai precis 102, și, totodată, competiţia cu cel mai mare număr de evenimente feminine şi mixte din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă.
Se împlinesc, totodată, 30 de ani de când Coreea de Sud găzduia în premieră o ediție a Jocurilor Olimpice, cele de vară de la Seul (1998).
Sloganul actualei competiţii este “Pasiune. Conectare”, iar mascota, Soohorang, a fost inspirată de tigrul alb, considerat de coreeni un animal de pază.
Situat în zona Munţilor Taebaek, al 80 de kilometri sud de granița ultra-fortificată dintre cele două Corei, PyeongChang a primit dreptul de a organiza JO în 2011.
A fost cea de-a treia candidatură consecutivă, primele două eşuând în faţa oraşelor Vancouver (Canada) şi Soci (Rusia).
Programul competiţional include 6 noi întreceri, anume snowboard big air (masculin şi feminin), patinaj viteză – start în bloc (masculin şi feminin), curling dublu mixt şi întrecerile de schi alpin pe echipe.
Rusia a fost suspendată de CIO pentru dopaj instituţionalizat, dar 168 de sportivi ruşi au fost acceptaţi, urmând să concureze la PyeongChang sub drapelul olimpic.
Cu câteva ore înainte de ceremonia de deschidere, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a menținut decizia Comitetului Internațional Olimpic de a nu le permite prezența celor 28 de sportivi și 19 antrenori ruși, a căror suspendare pe viață a fost recent ridicată.
Sportivii și tehnicienii în cauză au fost inițial suspendați pe viață pentru dopaj, însă recent TAS a hotărât că nu sunt suficiente probe în acest sens. Cu toate acestea, CIO le-a interzis să participe la Olimpiada din Coreea de Sud pe motiv că rămân suspecți.
O hotărâre a comitetului pe care lotul a contestat-o, fără a avea câștig de cauză.
Autoritățile din Rusia sunt acuzate că au sprijinit sistematic doparea sportivilor la precedenta ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă, pe care a găzduit- în 2014, în stațiunea Soci.
169 de sportivi ruși au primit permisiunea de concura la Olimpiada albă din Coreea de Sud sub drapel olimpic.