Jocurile Olimpice din 1896: Google marchează pe 6 aprilie 120 de ani de la Jocurile Olimpice din 1896

Jocurile Olimpice din 1896. Google marchează împlinirea a 120 de ani de la prima ediție a JO de vară moderne, JOCURILE OLIMPICE DIN 1896. Prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfășurat la Atena, Grecia în perioada 6 aprilie - 15 aprilie 1896. Aceste jocuri au fost primele Jocuri Olimpice care s-au desfășurat de când împăratul roman Teodosiu I a interzis Jocurile Olimpice în 393.
Filip Stan
06 apr. 2016, 03:04
Jocurile Olimpice din 1896: Google marchează pe 6 aprilie 120 de ani de la Jocurile Olimpice din 1896

Jocurile Olimpice din 1896. Anul acesta se împlinesc 120 de ani de la prima ediție a Jocurilor Olimpice de vară, din 1896.

Jocurile Olimpice din 1896. Prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfășurat la Atena, în perioada 6-15 aprilie 1896. Au fost primele Jocuri Olimpice care s-au desfășurat după ce împăratul roman Teodosiu I a interzis Jocurile Olimpice în 393. Cel căruia i se datorează reluarea Olimpiadelor este francezul Pierre de Coubertin, din inițiativa căruia, la primul congres al Comitetului Olimpic Internațional din 18-23 iunie 1894, de la Paris, s-a hotărât ca orașul Atena să fie gazda ediției din 1896.

Jocurile Olimpice din 1896. Pentru acest eveniment, în locul unei arene antice s-a ridicat Stadionul Panathinaikos, construit în formă de ‘U’. Ceremonia de deschidere a fost oficiată de regele George I al Greciei, chiar în ziua în care se sărbătoreau 75 de ani de la obținerea independenței Greciei. La competiție au participat 241 de sportivi din 14 țări, care s-au întrecut în 43 de probe din 9 sporturi: atletism, ciclism, scrimă, gimnastică, tir, natație, tenis, haltere și lupte, scrie Agerpres.

Jocurile Olimpice din 1896. Țările reprezentate au fost: Marea Britanie, Australia, Austria, Bulgaria, Chile, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, SUA, Suedia, Ungaria și Grecia. Mai mult de jumătate din totalul sportivilor înscriși în concurs au aparținut Greciei.

Jocurile Olimpice din 1896. La ceremonia de deschidere au luat parte aproximativ 80.000 de spectatori. Condițiile de desfășurare au fost asemănătoare cu cele din antichitate, astfel că, în spiritul aceleiași tradiții, femeile nu au luat parte la aceste prime întreceri olimpice. România nu a avut reprezentanți la această primă ediție a Olimpiadei.

Din inițiativa lui Pierre de Coubertin, la primul congres al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) din 18-23 iunie 1894 de la Paris s-a hotărât ca orașul Atena din Grecia să fie gazda Jocurilor Olimpice din 1896.

Jocurile Olimpice din 1896. Au participat 14 țări și 241 de sportivi care s-au întrecut în 43 de probe din 9 sporturi. Deși numărul de participanți a fost mic după standardele de azi, pentru acea vreme a fost cea mai mare participare internațională la un eveniment sportiv. Ceremonia a fost deschisă de regele George I al Greciei chiar în ziua în care se sărbătoreau 75 de ani de la obținerea independenței Greciei.

Discipline olimpice la Jocurile Olimpice din 1896

  1. atletism
  2. ciclism
  3. scrimă
  4. gimnastică
  5. tir sportiv
  6. natație
  7. tenis
  8. haltere
  9. lupte

Jocurile Olimpice din 1896. În spiritul tradiției antice grecești, femeile nu au luat parte la aceste prime întreceri olimpice. Stamata Revithi poreclită Melpomene după muza tragediei în mitologia greacă a protestat alergând maratonul pe 11 aprilie, a doua zi după proba desfășurată de sportivii bărbați.[1]

După jocuri, De Coubertin și CIO împreună cu regele George I și alți competitori de la Atena au cerut ca toate Jocurile Olimpice să se desfășoare la Atena. Totuși Jocurile Olimpice de vară din 1900 erau planificate să aibă loc la Paris și excluzând așa numitele Jocuri Olimpice Intercalate din 1906, Olimpiada a revenit la Atena abia în anul 2004.

Jocurile Olimpice din 1896, evenimente marcante:

  • Primul titlu olimpic a fost câștigat la triplusalt de americanul James Connolly.
  • Proba de 100 de metri fiind primul eveniment sportiv desfășurat la Olimpiadă, primul câștigător olimpic poate fi considerat americanul Francis Lane care a terminat cursa în 12,2 secunde.
  • În fața publicului său, grecul Spiridon Louis a câștigat proba de maraton. Aceasta a fost singura cursă la care a participat dar victoria l-a făcut erou național al Greciei.
  • Învingător la gimnastică, germanul Carl Schumann a reușit performanța să termine învingător și la lupte. 
  • Anul acesta are loc a 117-a editie a jocurilor olimpice de vara moderne, dupa ce traditia antica a fost reluata in 1896, la initiativa istoricului si pedagogului francez Pierre de Coubertin.

    Trebuie sa recunoastem uriasa diferenta dintre grandoarea Jocurilor Olimpice de astazi si ceea ce au reusit initiatorii in 1896, cu mijloacele de atunci privind comunicatiile, baza materiala, disponibilitatile financiare, interesul, dar si prejudecatile inerente.

     

    Este interesant totusi ca ceea ce l-a indemnat pe Pierre de Coubertin sa reconsidere vechile traditii ale Greciei antice a fost dorinta de a insufla in societate ideea de „spirit olimpic”. Sintagma vizeaza comportamentul participantilor in modul pe care astazi il numim „fair play”, o concurenta loiala si fara vrajba, fara atacuri la persoana, fiecare fiind pregatit sa-si recunoasca infrangerea cu demnitate.

    Jocurile Olimpice din 1896 au fost reluate, cum era de asteptat, la Atena, iar astazi poate ne-ar veni greu sa ne formam o imagine corecta despre cum s-au desfasurat ele. Cele de mai jos incearca sa retina cateva aspecte.

    Participantii si spectatorii

    Participarea a fost, bineineles, modesta. Desi intentia fusese facuta publica in multe tari, sportivii n-aveau bani pentru o asemenea excursie, Atena avea capacitate limitata de cazare iar autoritatile lumii erau departe de a intelege importanta evenimentului.

    Majoritatea participantilor si a spectatorilor erau elevi, dintre localnici, americani din SUA sau cativa curiosi din tarile europene. Numai Statele Unite si Ungaria (din cadrul Austro-Ungariei) au fost in stare sa trimita loturi complete.

    Primul campion olimpic din istoria moderna a fost consemnat americanul James Connolly, a carui performanta s-a inregistrat la triplul salt.

    Cu privire la participare, informatiile sunt confuze. Presa timpului se lauda cu 20.000 de spectatori dar un studiu publicat recent in America sustine ca nu erau mai mult de o mie – cifra care pare mult mai realista, tindand seama de conditiile existente.

    Controverse privind limba oficiala

    Engleza si franceza sunt astazi limbile oficiale ale Jocurilor Olimpice. In 1896 insa, organizatorii, fara sa-si puna prea multe probleme, au tiparit programul jocurilor doar in franceza. In acelasi timp, o companie privata a multiplicat si o editie in limba engleza. Ulterior, s-a publicat si o versiune in limba germana.

    Ideea de a declara sau a nu declara o limba oficiala in desfasurarea jocurilor a starnit controverse, legate de numarul participantilor, de performantele lor si chiar de locul unde urmau sa se desfasurare alte editii ale J.O. Abia in 1898, s-a convenit ca limbile oficiale sa fie franceza si engleza, reglementare respectata chiar si astazi.

    In 1986, femeile nu au participat la J.O.

    Desi practicarea spoturilor le era permisa femeilor, in tara lor, la Jocurile Olimpice din 1896 nu au fost admise, considerand ca asemenea nonconformism ar putea compromite tinuta manifestarii. Totusi, la urmatoarea editie, dupa 4 ani, s-a revenit asupra masurii si astfel, in anul 1900, la un total de 997 participanti, s-au inregistrat 22 femei, reprezentand aproximativ 2%.

    Trebuie retinut insa ca nu orice sport era considerat potrivit pentru a fi accesibil femeilor, ele luand parte la tenis, navigatie, crichet, golf si echitatie.

    La Olimpiada din 2008, de la Beijing, au participat 42% femei, iar in acest an, la Londra, in lotul Statelor Unite figureaza mai multe femei, decat barbati.

    La J.O. de la Londra, din acest an, este pentru prima oara cand toate tarile participante, fara exceptie, sunt reprezentate si de femei. Aceasta premiera include tari ca Arabia Saudita, Qatar si Brunei, care si-au trimis participantele, fara sa renunte la unele traditii proprii, privind tinuta.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'