Jocurile Olimpice din Japonia ar putea fi anulate. Medicii, copleşiţi de numărul uriaş de cazuri de infectări, avertizează că sistemul sanitar este în pragul colapsului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
În Japonia, doar jumătate dintre cadrele medicale sunt vaccinate complet.
„Simplu spus, acesta este colapsul sistemului medical. Varianta britanică, foarte infecţioasă, a condus la această creştere explozivă a numărului de pacienţi„, a declarat Yuji Tohda, director al Spitalului Universitar Kindai din Osaka.
Tulpina britanică este foarte periculoasă pentru tineri, aceştia putând dezvolta uşor forme grave. Odată afectaţi, pacienţii se refac cu mare greutate, susţine Toshiaki Minami, director al Osaka Medical and Pharmaceutical University Hospital (OMPUH).
„Cred că până acum mulţi tineri s-au simţit invincibili. Dar acum lucrurile nu mai stau aşa. Toată lumea este expusă aceloraşi riscuri„, a declarat el, citat de Reuters.
Şi asta nu e singura veste proastă. O alta este aceea că stocurile de propofol, un medicament important folosit pentru sedarea pacienţilor intubaţi, sunt pe terminate.
Doar 14% dintre cei 13.770 de pacienţi COVID-19 din Osaka au avut şansa să prindă un loc în spital, majoritatea trebuind să se descurce pe cont propriu. Pentru comparaţie, rata de spitalizare din Tokyo este de 37%. Autorităţile nipone consideră că ratele de spitalizare mai mici de 25% reprezintă un argument pentru a lua în discuţie impunerea stării de urgenţă.
Până joi, 96% dintre cele 348 de paturi de spital rezervate de autorităţile din Osaka pentru cazuri grave de infecţii virale erau ocupate. Din martie şi până în prezent, 17 persoane nespitalizate au murit de COVID-19 în prefectura Osaka, conform autorităţilor locale.
Îngrijirea pacienţilor în stare critică şi riscul crescut de infectare a afectat în mod serios personalul medical care se apropie de epuizare, susţine Satsuki Nakayama, şefa asistentelor de la OMPUH. În acest context, cadrele medicale avertizează asupra organizării Jocurilor Olimpice, care ar urma să se desfăşoare în perioada 23 iulie – 8 august la Tokyo. Medicii se tem că tulpina indiană, care se răspândeşte mult mai uşor decât celelalte tulpini, ar putea pune şi mai multă presiune pe sistemul medical.
„Olimpiada trebuie oprită pentru că deja am eşuat în încercarea de a stopa pătrunderea noilor variante din Anglia, iar următorul pas ar putea fi un flux de variante indiene„, susţine Akira Takasu, şeful Departamentului de Medicină de Urgenţă de la OMPUH, referindu-se la o variantă a noului coronavirus depistată pentru prima oară în India şi pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a desemnat-o ca fiind îngrijorătoare, după ce studiile iniţiale au arătat că se răspândeşte mult mai uşor.