Preşedintele Joe Biden a autorizat redesfăşurarea a sute de soldaţi americani în Somalia, au declarat luni doi oficiali americani, după ce Donald Trump ordonase la finalul preşedinţiei sale retragerea trupelor SUA din statul african, transmite Reuters.
Înaintea retragerii decise de Trump, Statele Unite aveau în Somalia circa 700 de soldaţi, a căror misiune principală era să ajute forţele locale în lupta contra grupării Shebab conectată la reţeaua al-Qaida.
Putin, primele declaraţii după ce s-a scris că a fost operat de cancer: „Avem dovada, Ucraina a dezvoltat arme biologice”
”Preşedintele Biden a aprobat o cerere din partea secretarului Apărării de a restabili o prezenţă militară americană permanentă în Somalia pentru a permite o luptă mai eficientă împotriva Shebab”, a declarat un responsabil american de rang înalt.
”Aceasta este o repoziţionare a forţelor aflate deja în teatrul de operaţiuni care au fost în şi în afara Somaliei pe baze temporare de când precedenta administraţie a luat decizia retragerii”, a adăugat sursa citată.
Gruparea insurgentă Shebab încearcă să înlăture guvernul somalez şi să impună o conducere care să aplice interpretarea strictă a legii islamice Sharia.
Noi dovezi că moralul armatei ruse este la pământ. Un soldat i se plânge mamei sale: „Vreau să renunţ! Comandantul meu s-a împuşcat în picior pentru a ieşi de aici”
Shebab efectuează frecvent bombardamente în capitala Mogadishu şi în alte părţi ale Somaliei, ţară care după înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Siad Barre în anul 1991 a căzut pradă luptelor între clanuri. Actualul guvern are un control limitat în afara capitalei, iar contingentul Uniunii Africane păzeşte o ”Zonă Verde” creată după modelul celei din Irak.
După retragerea ordonată de Trump în decembrie 2020, armata americană a continuat să efectueze raiduri în Somalia dinspre state învecinate, unde a menţinut trupe.