„Eu, Joseph R. Biden, Jr., declar prin prezenta o situație de urgenţă din cauza amenințărilor la adresa disponibilității unei capacități suficiente de generare a energiei pentru a satisface cererea așteptată a consumatorilor. Ordon următoarele: să ofer Secretarului de Comerț puteri suplimentare pentru a răspunde la situații de urgenţă.
Pentru a oferi ajutor în caz de urgență, secretarul va lua în considerare luarea măsurilor corespunzătoare, pentru a permite, până la 24 de luni de la data acestei proclamații sau până când urgența declarată aici va fi eliminată, oricare dintre acestea survine mai întâi, în conformitate cu reglementările și în condițiile pe care secretarul le poate prescrie, importul, fără perceperea taxelor și a taxelor estimate, dacă este cazul, al anumitor celule și module solare, importate din Regatul Cambodgiei, Malaezia, Regatul Thailandei și Republica Socialistă Vietnam și care nu fac deja obiectul unui ordin de taxe antidumping și să prelungească temporar, în cursul situației de urgență, timpul prevăzut pentru efectuarea oricărui act legat de astfel de importuri„, se arată pe site-ul Casei Albe. Biden a extins, de asemenea, scutirile de taxe pentru panourile solare importate din Asia.
„Electricitatea este o parte esențială a vieții moderne care alimentează casele, afacerile și industria. Este esențială pentru funcționarea sectoarelor majore ale economiei, inclusiv spitale, școli, sistemele de transport public și baza industrială de apărare. Chiar și întreruperile izolate ale serviciului electric pot avea consecințe catastrofale asupra sănătății și economiei. Prin urmare, un sistem de energie electrică robust și fiabil nu este doar o necesitate umană de bază, ci este esențial şi pentru securitatea și apărarea națională.
Mulți factori amenință capacitatea Statelor Unite de a furniza suficientă energie electrică pentru a satisface cererea așteptată a clienților. Acești factori includ perturbări ale piețelor energetice cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia și evenimente meteorologice extreme, exacerbate de schimbările climatice. De exemplu, în anumite părți ale țării, condițiile de secetă cuplate cu valurile de căldură provoacă simultan deficiențe estimate de aprovizionare cu energie electrică și cerere record de energie electrică. Drept urmare, Comisia Federală de Reglementare a Energiei și North American Electric Reliability Corporation au avertizat ambele cu privire la preocupările pe termen scurt privind fiabilitatea energiei electrice în recentele lor evaluări de fiabilitate din vară”, se arată în cotextul Declaraţiei publicate pe site-ul Casei Albe.
„Pentru a asigura resursele electrice, operatorii de rețea trebuie să se angajeze în planificarea prealabilă pentru a construi acum o nouă capacitate pentru a satisface cererea clienților. Energia solară este printre sursele cu cea mai rapidă creștere de nouă generare de electricitate în Statele Unite. Utilitățile și operatorii de rețea se bazează din ce în ce mai mult pe noile instalații solare pentru a se asigura că există suficiente resurse în rețea pentru a menține un serviciu fiabil. Adăugările de capacitate solară și baterii erau de așteptat să reprezinte peste jumătate din noua capacitate din sectorul electric în 2022 și 2023. Indisponibilitatea celulelor și modulelor solare pune în pericol acele adăugări planificate, care, la rândul lor, amenință disponibilitatea unei capacități suficiente de generare a energiei electrice pentru a servi cererea clienților. Electricitatea produsă prin energia solară este, de asemenea, esențială pentru reducerea dependenței noastre de electricitatea produsă prin arderea combustibililor fosili, care determină schimbările climatice. Departamentul Apărării a recunoscut schimbările climatice ca fiind o amenințare la adresa securității noastre naționale.
În ultimii ani, marea majoritate a modulelor solare instalate în Statele Unite au fost importate, cele din Asia de Sud-Est reprezentând aproximativ trei sferturi din modulele importate în 2020. Recent, însă, Statele Unite nu au putut importa module solare în cantități suficiente pentru a asigura suplimentarea capacității solare necesare pentru a ne atinge obiectivele privind clima și energia curată, pentru a asigura adecvarea resurselor rețelei de electricitate și pentru a ajuta la combaterea creșterii prețurilor la energie. Această lipsă acută de module solare și componente de module a pus brusc în pericol adăugările de capacitate solară pe termen scurt, care altfel ar putea avea potențialul de a contribui la asigurarea suficienței producției de energie electrică pentru a satisface cererea clienților. Aproximativ jumătate din implementarea internă a modulelor solare, care fusese anticipată pentru anul următor, este în prezent în pericol din cauza aprovizionării insuficiente. În toată țara, proiectele solare sunt amânate sau anulate„, se mai arată în comunicat.