Pentru preşedintele Biden, aceasta este prima sa numire la Înalta Curte, ceea ce nu va schimba raportul de forţe în cadrul prestigiosului complet de nouă judecători, a cărui sarcină este de a asigura constituţionalitatea legilor şi de a decide asupra unor dezbateri societale importante în SUA.
”Este una dintre cele mai strălucite minţi juridice ale naţiunii noastre”, a scris pe Twitter Biden, care a prezentat-o oficial pe judecătoare în cadrul unei ceremonii la Casa Albă mai târziu vineri după-amiaza.
Având în vedere actualul nivel ridicat de polarizare politică din America, Jackson, în vârstă de 51 de ani, se poate aştepta să fie supusă unei examinări amănunţite la audierea sa în faţa membrilor Congresului, unii dintre aceştia reacţionând deja negativ.
”Judecătoarea Jackson a fost alegerea preferată de interesele financiare obscure ale extremei stângi”, a criticat liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell.
”Judecătoarea Jackson este extraordinar de calificată”, a afirmat Casa Albă într-un comunicat, referindu-se la un moment „istoric”, potrivit Agerpres.
”Judecătoarea Jackson este o sursă de inspiraţie pentru femeile de culoare, precum fiicele mele, permiţându-le să urmărească obiective mai înalte”, a fost de acord fostul preşedinte Barack Obama.
Citeşte şi: Klaus Iohannis, discurs fulminant la NATO: „Rusia trebuie să plătească”
Ketanji Brown Jackson a fost unul dintre cei trei judecători de culoare preselectaţi, după ce executivul a făcut numirea cu cea mai mare grijă pentru a nu oferi o ţintă pentru critici în etapa de confirmare la Capitoliu.
Având în vedere miza, Joe Biden însuşi s-a implicat în procesul de selecţie, intervievând judecătorii concurenţi pe ultima sută de metri.
Înaintea lui Biden, Donald Trump a avut ocazia de a numi trei judecători la Curtea Supremă, ancorând instanţa în conservatorism, posibil pentru câteva decenii.
Doamna Jackson face parte din curtea federală de apel din Washington, o instanţă cunoscută pentru importanţa cauzelor pe care le audiază şi care, prin urmare, este considerată o trambulină.
Ea îl va înlocui pe judecătorul progresist Stephen Breyer, care se va pensiona la sfârşitul lunii iunie. Astfel, instituţia din vârful piramidei judiciare americane va continua să fie formată din şase membri conservatori (dintre care o femeie) şi trei progresişti, toţi femei.
Ketanji Brown Jackson, mamă a două fiice, a crescut în Florida şi este căsătorită cu un distins chirurg. Este absolventă a renumitei Facultăţi de Drept de la Harvard.
Acest avantaj este exploatat în mod paradoxal în defavoarea ei de către republicani, care critică suprareprezentarea la Curtea Supremă a judecătorilor cu diplome de la universităţi private din Ivy League, în special Harvard şi Yale.
În istoria sa de 232 de ani, Curtea Supremă a SUA a avut doar doi judecători de culoare, dintre care unul, Clarence Thomas, a fost numit de George Bush Sr. şi este încă în funcţie.
Citeşte şi: Proteste în mai multe ţări. Mii de oameni au ieşit în stradă: „Rusia, oprește războiul!”