Sâmbătă, 23 aprilie, Joe Biden a provocat noi tensiuni diplomatice. Președintele SUA declarat că masacrele armenilor din anul 1915, din Imperiul Otoman, au constituit un „genocid”, o declarație istorică ce a provocat revoltă în Turcia. Totul, în contextul în care relațiile dintre America și țara lui Recep Erdogan, aliat NATO, erau deja agitate.
Guvernul Turciei și opoziția au respins categoric afirmațiile lui Joe Biden. De asemenea, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu a anunțat că Turcia „respinge în totalitate” decizia SUA, care se bazează „exclusiv pe populism”. Mai mult, partidele de opoziție au etichetat discursul lui Joe Biden drept o „greșeală majoră”.
Cea mai importantă reacție a aparținut președintelui Recep Erdogan.
„Președintele SUA ar trebui să învețe și să cunoască foarte bine istoria! Nu putem ierta această tentativă care vizează provocarea Turciei, în absența unor astfel de cunoștințe (n.r. – istorice)”, a declarat Erdogan.
De asemenea, Erdogan l-a acuzat de fake news pe președintele american și a argumentat.
„În timpul Primului Război Mondial, armenii din Anatolia au început o revoltă prin provocarea și echiparea statelor străine și au atacat populația musulmană. Amintirile legate de masacrele și cruzimile comise de bandele armenești în toată țara noastră sunt încă vii.
Deși propaganda armeană exprimă cifre absurde, este un fapt că mult mai mulți musulmani decât armeni care și-au pierdut viața în Anatolia au fost martirizați cu brutalitate de aceste bande. Desigur, uciderea unei singure vieți nevinovate, chiar și a unei singure persoane civile, indiferent de credința și originea lor, este o tragedie”, a declarat Erdogan.
Mai mult, Turcia consideră că este „o datorie umanitară să exprime condoleanțe armenilor otomani care și-au pierdut viața în condițiile dure ale Primului Război Mondial”, a precizat Erdogan.
De-a lungul timpului, președinții americani au preferat să nu se pronunțe în privința conflictelor interne din Turcia, un stat care a recunoscut că mulți armeni care trăiau în Imperiul Otoman au fost uciși în confruntările cu forțele otomane, în timpul Primului Război Mondial. Totodată, turcii au contestat cifrele și au negat faptul că omorurile au fost orchestrate sistematic și că reprezintă un genocid.
De când a preluat mandatul de președinte al SUA, Joe Biden a devenit în repetate rânduri ținta glumelor, dar a și stârnit compasiune, pentru gafele sale în discurs, dar și pentru problemele severe de motricitate. Contestatarii lui Biden susțin că starea de sănătate precară a președintelui a determinat, totodată, crearea de conflicte interne dar și internaționale, pe diverse teme.