Preşedintele Joe Biden a avertizat marţi că Statele Unite se vor confrunta în cele din urmă cu o „a doua pandemie” şi că ţara trebuie să înceapă să se pregătească pentru aceast scenariu iminent, scrie Business Insider.
„Avem nevoie de mai mulţi bani”, a declarat Joe Biden în cadrul unei conferinţe de presă de la Casa Albă, când a fost întrebat despre obligaţia Congresului de a finanţa vaccinurile COVID-19 pentru sugari şi copii mici. Preşedintele a spus că finanţarea pentru proviziile de vaccin va dura până la sfârşitul anului.
„Dar nu avem nevoie doar de mai mulţi bani pentru vaccinuri pentru copii. În cele din urmă, avem nevoie de mai mulţi bani pentru a planifica a doua pandemie”, a declarat liderul SUA.
„O nouă criză sanitară la nivel planetar este iminentă”, a adăugat Biden. Bloomberg a raportat săptămâna trecută, citând un înalt oficial, că administraţia Biden va anunţa în curând o „strategie de bioapărare” reînnoită pentru a îmbunătăţi răspunsul Americii la o ameninţare epidemiologică de amploare.
Bugetul propus de Biden pentru 2023 sugerează alocarea a aproximativ 82 de miliarde de dolari pe cinci ani pentru pregătirea apărării împotriva unei viitoare ameninţări biologice.
Unul dintre obiectivele sale principale este de a crea un mediu în care SUA să poată administra vaccinuri şi tratamente eficiente în termen de 100 de zile de la depistarea agentului patogen în cauză. Banii ar urma să fie, de asemenea, direcţionaţi către stimularea infrastructurii de asistenţă medicală şi extinderea cercetării privind potenţialele ameninţări santare.
Potrivit Duke’s Global Health Institute, un studiu din 2021 publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences susţine că probabilitatea declanşării unor pandemii va creşte de trei ori în următoarele câteva decenii.
Aproape 1 din 5 adulţi care au avut COVID au simptome persistente / Adulţii mai tineri, mai predispuşi la long-COVID decât adulţii mai în vârstă – studiu american
Aproape 1 din 5 adulţi americani care au declarat că au avut COVID-19 în trecut încă mai au simptome, potrivit datelor unor sondaje colectate în primele două săptămâni din iunie, au declarat miercuri oficiali americani din domeniul sănătăţii, citaţi de Reuters.
În general, 1 din 13 adulţi din Statele Unite are simptome de long-COVID care durează de trei luni sau mai mult după ce a contractat pentru prima dată boala şi pe care nu le avea înainte de infectare, au arătat datele.
Datele au fost colectate în perioada 1-13 iunie de către Biroul de recensământ al SUA şi analizate de Centrul American pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).
Pandemia de Covid se întoarce. Masca va redeveni OBLIGATORIE în spaţiile publice
Simptomele de long-COVID variază de la oboseală, bătăi rapide ale inimii, dificultăţi de respiraţie, dificultăţi cognitive, dureri cronice, anomalii senzoriale şi slăbiciune musculară. Acestea pot fi debilitante şi pot dura săptămâni sau luni după recuperarea de la infecţia iniţială.
Analiza CDC a constatat, de asemenea, că adulţii mai tineri au fost mai predispuşi să aibă simptome persistente decât adulţii mai în vârstă.
De asemenea, potrivit studiului, femeile au fost, de asemenea, mai predispuse să aibă COVID de lungă durată decât bărbaţii, 9,4% dintre femeile adulte din SUA raportând simptome COVID de lungă durată, comparativ cu 5,5% dintre bărbaţi.
Studiul a constatat că aproape 9% dintre adulţii hispanici au COVID de lungă durată, mai mult decât adulţii albi şi negri şi mai mult decât dublul procentului adulţilor asiatici.
Au existat, de asemenea, diferenţe în funcţie de statele americane, Kentucky şi Alabama raportând cel mai mare procent de adulţi cu simptome long-COVID, în timp ce Hawaii, Maryland şi Virginia au raportat cel mai mic procent, potrivit sondajului.