Președintele american Joe Biden a anunțat, marți, interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA. Mișcare administrației americane va avea efect doar în ceea ce privește petrolul, pe care SUA îl importă din Rusia în procent de 8% din totalul importurilor. Statele Unite nu importă gaze naturale din Rusia.
”Interzicem toate importurile petrol, gaze şi cărbune din Rusia. Gazele ruseşti nu vor mai fi acceptate în porturile SUA. SUA au decis să sprijine poporul ucrainean şi am clarificat faptul că nu vom susţine invazia rusă asupra Ucrainei. Am luat această decizie împreună cu partenerii noştri din întreaga lume, în special cu statele europene”, a subliniat Biden.
”Principala preocupare a SUA este să ofere un răspuns unit la agresiunea lui Putin, alături de NATO, UE şi toţi Aliaţii noştri. Înţelegem că partenerii din Europa nu ni se pot alătura. SUA produce de două ori mai multă energie decât toate statele UE la un loc, însă lucrăm împreună ca să dezvoltăm o strategie de lungă durată pentru a reduce dependenţa UE de energia Rusiei”, a afirmat Biden.
”Rămânem uniţi în scopul nostru pentru a exercita presiune asupra preşedintelui Putin. Acesta e un pas pe care îl facem pentru a cauza şi mai multă suferinţă lui Putin. Vor fi costuri şi pentru SUA… Apărarea libertăţii ne va costa şi pe noi”, a adăugat el.
”Am discutat de mai multe ori cu preşedintele Zelenski în ultima săptămână şi m-am consultat cu mai mulţi lideri europeni, continuăm să ne consultăm. Până acum, am oferit peste 1 miliard de dolari Ucrainei pentru asistenţa de securitate. Transporturi de arme ale SUA ajung zilnic în Ucraina. SUA a coordonat livrarea de echipament militar din partea Aliaţilor, precum Germania, Finlanda, Olanda”, a mai declarat Biden.
”Oferim sprijin umanitar poporului ucrainean, atât celor din Ucraina, cât şi celor care au plecat din ţară. L-am trimis pe secretarul general Antony Blinken în weekend la graniţa dintre Polonia şi Ucraina şi în Moldova pentru a evalua situaţia şi ne informa de la faţa locului”, a mai precizat şeful statului SUA.
”Vicepreşedintele Harris se va întâlni cu aliaţii noştri din Polonia şi România la sfârşitul acestei săptămâni. SUA va împărtăşi responsabilitatea de a gestiona situaţia refugiaţilor astfel încât ţările vecine cu Ucraina să nu poarte întreaga povară”, a subliniat preşedintele american.
Măsura anunţată de Biden este unilaterală, fără cooperarea aliaţilor săi europeni, din cauza dezacordului dintre naţiunile europene cu privire la interzicerea aprovizionării cu gaze ruseşti. Statele UE sunt mult mai dependente de la energia rusă decât SUA.
Oficialii americani au convenit că o astfel de decizie nu ar cauza probleme majore pentru SUA.
Importurile americane din Rusia reprezintă o mică parte din domeniul energetic al SUA, aproximativ 8% în 2021, din care doar 3% ţiţei. Casa Albă analizează de mai bine de o săptămână decizia de a întrerupe aceste importuri, scrie News.ro.
Oficiali ai administraţiei Biden s-au deplasat în Venezuela în weekend pentru discuţii cu privire la posibilitatea de a permite ţării să-şi vândă petrolul pe piaţa internaţională, pentru a înlocui combustibilului rusesc.
Purtătoarea de cuvânt a Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a anunţat, marţi dimineaţă, că proiectul de lege privind interzicerea importului gazelor din Rusia este în continuare în discuţie. De asemenea, proiectul va include şi alte articole, potrivit unui consilier democrat.