Joe Biden a anunţat marţi seară sancţiunile împotriva Rusiei şi a anunţat că SUA va proteja teritoriile aflate sub umbrela NATO. „Ieri, Vladimir Putin a recunoscut două regiuni din Ucraina ca state independente. Rusia a anunţat, practic, că taie o parte din Ucraina. Noaptea trecută, a autorizat intrarea forţelor armate ruseşti în aceste regiuni. Azi a spus că aceste regiuni se întind chiar mai departe în Ucraina şi a spus că au teritorii încă controlate de guvernul Ucrainei. Vom lua măsuri împotriva Rusiei, astăzi anunţ primii paşi în sancţionarea Rusiei, coordonaţi cu partenerii noştri.Îi vom tăia finanţarea din Vest Guvernului rus, vom pune sancţiuni pentru elita Rusiei, vom lucra cu Germania să nu se facă Nord Stream 2. Rusia va plăti un preţ mare”.
Joe Biden: „Cine se crede Putin de are dreptul să declare noi ţări la graniţa sa?”
„Dacă îi ascultăm discursul, se pregăteşte să meargă şi mai departe. E începutul unei invazii a Ucrainei de către Rusia, aşa cum a indicat chiar el şi cum a primit acceptul din partea Dumei de stat. Voi spune acum sancţiunile. Dacă Rusia merge mai departe cu invazia, vom merge mai departe cu sancţiunile. Cine se crede Putin de are dreptul să declare noi ţări la graniţa sa. E o încălcare gravă a dreptului internaţional”.
Iată primele sancţiuni pe care le vom impune Rusiei:
1. Blocăm complet două instituţii financiare ruseşti: VEB şi banca militară a Rusiei
2. Sancţiuni complementare asupra datoriei suverane a Rusiei. Adică am tăiat finanţarea vestică a Rusiei. Nu mai pot face schimburi pe pieţele europene sau internaţionale.
3. Vom impune sancţiuni elitelor ruseşti şi ale familiilor lor
4. Lucrăm cu Germania ca Nord-Stream 2 să nu meargă mai departe.
Rusia va plăti mai scump dacă va continua cu astfel de acţiuni. Noi vom rămâne alături de Ucraina. Azi, în răspuns la refuzul Rusiei de a-şi scoate trupele din Belarus, am aprobat mutarea de trupe suplimentare americane şi echipament pentru a ne întări aliaţii baltici”, a spus Biden.
„SUA, cu aliaţii săi, vor apăra orice centimetru din teritoriul NATO”
Să fie clar, sunt măsuri pur DEFENSIVE. Vrem să transmitem un mesaj clar, însă. Că SUA, cu aliaţii săi, vor apăra orice cm din teritoriul NATO şi ne vom respecta angajamentele. Credem că Rusia va merge mai departe şi că va lansa un atac militar asupra Ucrainei. Sper să mă înşel. Dar sunt peste 150.000 de soldaţi ruşi la graniţa Ucrainei. Sunt avioane de luptă, rachete ofensive. Vasele Rusiei fac manevre în Marea Neagră, sunt şi submarine. Au rezerve de sânge acolo. Nu ai nevoie de sânge, dacă nu vrei să porneşti un război. Este o provocare politică prin recunoaşterea unor republici separatiste. Putin a cerut autorizare din partea Parlamentului rus să folosească forţă armată în afara teritoriului său. Niciunul dintre noi nu se va lăsa prostit. Nu există justificare. Dacă Rusia va continua, doar ei vor suporta consecinţele. Apărarea libertăţii va avea costuri, şi pentru noi, chiar aici, acasă. Dar pe măsură ce vom face asta, vom lua măsuri ca sancţiunile să lovească economia rusească, nu pe a noastră”, a spus Biden.
Ştirea iniţială: Joe Biden este aşteptat să anunţe sancţiunile economice pe care SUA le va impune Rusiei după ce Vladimir Putin a semnat decretele prin care Moscova recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Lugansk şi Donetsk din estul Ucrainei.
SUA au ridicat tonul, marţi, ca răspuns la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura trupe ruse în două zone separatiste din estul Ucrainei, calificând pentru prima dată manevra drept ”debutul invaziei” şi promiţând o amplificare a ripostei, transmite AFP.
După o primă reacţie prudentă, la câteva ore după discursul de luni seară al lui Vladimir Putin, care a recunoscut independenţa regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, marţi Washingtonul şi-a schimbat tonul.
”Credem că da, acesta este debutul unei invazii”, a declarat la CNN un înalt responsabil de la Casa Albă, Jonathan Finer. În ajun, reacţia preşedinţiei SUA fusese mai prudentă, evocând o ”încălcare flagrantă” a angajamentelor internaţionale ale Moscovei.
NATO, reuniune de urgenţă cu Ucraina: „Este cel mai periculos moment pentru Europa” SUA: Invazia a început, lumea stă pe un butoi cu pulbere
Această luare de poziţie va fi însoţită de noi măsuri, a promis executivul american.
Preşedintele Joe Biden a semnat luni seară un decret care interzice orice investiţie, schimb sau finanţare de către cetăţeni americani având ca destinaţie sau provenienţă regiunile proruse Doneţk şi Lugansk. Dar aceste regiuni au deja relaţii extrem de limitate cu Statele Unite.
Rusia poate invada oricând Ucraina. Putin a primit undă verde de la Parlament pentru a trimite trupe în Donbas
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki,a ţinut să sublinieze luni că sancţiunile anunţate sunt ”distincte” şi se adaugă măsurilor economice ”rapide şi severe” pregătite de Washington şi aliaţii săi în cazul unei invazii ruse în Ucraina.
Deseori acuzate că acţionează solitar în dosarele internaţionale, SUA au promis că vor lucra ”strâns” cu partenerii lor europeni. Washingtonul a ţinut să salute marţi sancţiunile luate pe celălalt mal al Atlanticului contra Moscovei şi în special suspendarea de Berlin a autorizării gazoductului controversat Nord Stream 2, pe care americanii l-au denunţat constant.
”Preşedintele a indicat clar că, dacă Rusia invadează Ucraina, noi vom acţiona cu Germania pentru a reuşi ca Nord Stream 2 să nu fie pus în funcţiune”, a indicat purtătoarea de cuvânt a lui Joe Biden pe Twitter, dând asigurări că Washingtonul lucrează în ”consultare strânsă” cu Berlinul. Ea a precizat totuşi că SUA ar lua ”propriile măsuri” drept ripostă.
Donald Trump critică modul în care Joe Biden a gestionat criza Rusia-Ucraina
Fostul preşedinte american Donald Trump a criticat vehement, marţi, modul în care a gestionat actualul preşedinte al SUA, Joseph Biden, criza dintre Rusia şi Ucraina, afirmând că el ar fi reuşit evitarea unui conflict.
„Dacă ar fi fost gestionată corect, nu ar exista niciun motiv ca actuala criză din Ucraina să se producă. Eu îl cunosc foarte bine pe Vladimir Putin şi nu ar fi făcut în timpul Administraţiei Trump ceea ce face acum, în niciun caz. Rusia a devenit foarte bogată în timpul Administraţiei Biden, s-au dublat preţurile la petrol, iar curând se vor majora de trei sau de patru ori”, declară Donald Trump într-un comunicat.
„Sancţiunile slabe sunt nesemnificative comparativ cu ocuparea unei ţări şi a unui teritoriu masiv poziţionat strategic. Acum, a început, preţul petroului va fi mai mare, iar Putin nu doar că primeşte ceea ce a vrut mereu, ci, în contextul creşterilor preţurilor la petrol şi gaze, devine din ce în ce mai bogat. Statele Unite erau independente din punct de vedere energetic în timpul Administraţiei Trump, o independenţă pe care nu o mai avuseserăm niciodată până atunci, iar preţurile la petrol ar fi rămas mici. Acum, ţara noastră este într-un dezastru”, a acuzat Donald Trump.
Franţa a anulat întrevederea cu Serghei Lavrov
Vladimir Putin „nu mai onorează semnătura Rusiei. Acum nu mai există reguli privind stabilitatea şi securitatea Europei. Instrumentele, tratatele, actele juridice care asigurau stabilitatea Europei sunt toate desuete”, a afirmat, marţi seară, Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, citat de cotidianul Le Figaro.
În acest context, Jean-Yves Le Drian a anulat întâlnirea care era programată vineri, la Paris, cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut, marţi, Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului de la Moscova, permisiunea utilizării forţei militare în afara Rusiei pentru protejarea regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, a căror independenţă a fost recunoscută. „Dacă va fi necesar, ne vom îndeplini obligaţiile asumate” faţă de republicile Lugansk şi Doneţk, a afirmat Vladimir Putin după ce Consiliul Federaţiei a aprobat în unanimitate solicitarea de utilizare a armatei ruse în afara ţării.