Președintele american a făcut solicitarea joi, 10 august. Fondurile vor fi împărțite astfel, potrivit presei din SUA, care citează scrisoarea adresată parlamentarilor: 13 miliarde de dolari pentru ajutoare militare noi și 8,5 miliarde de dolari ca asistență economică, umanitară și de securitate suplimentară pentru regimul Volodimir Zelenski, plus alte state afectate de război.
SUA are un sac cu bani fără fund. În acest an, pragul de îndatorare a fost depășit, dar acest lucru nu contează. În plus, Casa Albă mai cere peste 12 miliarde de dolari pentru oferirea de ajutor în caz de dezastre și alte fonduri interne de urgență, inclusiv uragane, plus alte câteva zeci de milioane de dolari pentru majorarea plăților pompierilor aflați în prima linie a incendiilor care au lovit în mai multe părți ale teritoriului.
„Administrația solicită finanțare suplimentară pentru securitate, asistență economică și umanitară care să sprijine Ucraina, precum și țările și proprietățile vulnerabile din întreaga lume afectate de invazia neprovocată și brutală de către Rusia a Ucrainei”, a declarat Shalanda Young, directorul de buget al Casei Albe.
Până acum, SUA i-a livrat lui Volodimir Zelenski peste 60 de miliarde de dolari, dintre care 40 de miliarde reprezintă asistență militară directă. Joe Biden a promis că Guvernul SUA va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, însă aliații din Europa dau semne de stagnare, în contextul în care trupele lui Volodimir Zelenski nu reușesc să cucerească teritoriile pierdute, cele din est, aflate sub ocupația Rusiei.
Partidul Democrat va susține în continuare solicitările președintelui Joe Biden, în timp ce Partidul Republican ar urma să respingă proiectul. Liderii republicani au transmis deja că sunt împotriva conflictului din Ucraina.
Guvernul Ucrainei se confruntă cu un deficit bugetar de aproximativ 40 de miliarde de dolari pentru acest an, dar acesta este probabil acoperit în cea mai mare parte de ajutoare din Europa, Statele Unite și alte organizații precum Fondul Monetar Internațional, potrivit Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui Volodimir Zelenski.
Banca Mondială a estimat că reconstruirea Ucrainei după război ar putea costa până la 350 de miliarde de dolari.
Guvernul Ucrainei are costuri economice directe estimate la 750 de miliarde de dolari din război, care ar putea ajunge până la 1 trilion de dolari dacă se adaugă costurile indirecte.