Informația privind permisiunea pe care o va da administrația condusă de Biden a fost oferită de trei surse familiare cu subiectul, informează agenția Reuters, citată de news.ro.
Permisiunea arată o schimbare importantă a politicii actualei administrații americane față de războiul declanșat după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.
Potrivit celor trei surse care au dezvăluit permisiunea, armata ucraineană plănuiește să facă primele atacuri cu rază lungă de acţiune în zilele următoare. În aceste atacuri ar urma să fie folosite, probabil, rachete ATACMS, care au o rază de acţiune de până la 306 de kilometri, au mai precizat aceleași surse.
Această hotărâre extrem de importantă luată de administrația Biden vine după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat luni la rând ca SUA să autorizeze Ucraina pentru folosirea de arme americane care să vizeze ţinte militare ruse aflate departe de graniţa sa.
Permisiunea acordată Ucrainei vine totodată într-un context foarte delicat al războiului purtat de această țară cu Rusia: armata lui Putin a apelat la trupe terestre nord-coreene pentru a-şi suplimenta propriile forţe, lucru ce a provocat îngrijorare atât la Kiev, cât și Washington.
Kremlinul a avertizat că relaxarea limitelor privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane ar putea reprezenta o escaladare majoră a conflictului.
Rusia a lansat, duminică dimineață, un atac combinat masiv asupra teritoriului Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a raportat 120 de rachete și 90 de drone implicate în atac. Printre acestea s-au numărat drone „Shahed” și rachete de croazieră și balistice de tip „Țirkon”, „Iskander” și „Kinjal”. Forțele ucrainene au distrus peste 140 de ținte aeriene, potrivit datelor oficiale, citate de NordNews.
Donald Trump, care îi va lua locul lui Joe Biden la șefia SUA, a sugerat, în campania electorală pentru Casa Albă, că va opri sprijinului pentru necesarul de război al Ucrainei. Republicanul susținea că el ar putea rezolva războiul ”într-o singură zi”. Termenii unui plan de pace propus de candidatul său la vicepreședinție, JD Vance, includeau condiții solicitate de Vladimir Putin, printre care acelea ca Rusia să păstreze zonele pe care le-a ocupat și Ucraina să ofere o ”garanție a neutralității”, a notat CNN.