„Ministrul rus al Apărării a declarat astăzi că unele unități militare își părăsesc pozițiile din apropierea Ucrainei. Ar fi bine să fie aşa, dar acest lucru încă nu se verifică. Nu am verificat încă dacă unitățile militare ruse se întorc într-adevăr la bazele lor de origine, analiștii noștri observă că rămân într-o poziție foarte amenințătoare. Rusia are peste 150.000 de soldați care înconjoară Ucraina și invazia rămâne clar posibilă”, a mai spus Joe Biden. „De aceea le-am cerut de mai multe ori tuturor americanilor din Ucraina să plece acum până nu va fi prea târziu. De aceea am relocat temporar ambasada noastră de la Kiev la Lvov, aproape de granița poloneză”, a continuat şeful de la Casa Albă.
„Nu urmărim să destabilizăm Rusia, dar Nord Stream 2 nu va fi funcţional dacă Moscova va decide să invadeze teritoriul statului vecin. Permiteți-mi să fiu la fel de clar despre ceea ce nu facem: Statele Unite și NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia”, a mai transmis Biden, în discursul său.
„Al doilea razboi mondial a fost un razboi de nevoie. Daca Rusia ataca Ucraina, va fi o alegere. Dacă Rusia atacă Ucraina, aceasta va fi întâmpinată cu o condamnare internațională copleșitoare. Lumea nu va uita că Rusia a ales moartea moartea inutilă şi distrugerea. Invadarea Ucrainei se va dovedi a fi o rană autoprovocată. Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri vor răspunde decisiv. Occidentul este unit. Astăzi, aliaţii noştri NATO şi alianţele noastre sunt mai unite ca niciodată. Nu vom sacrifica principiile de bază pentru a satisface poftele Rusiei. Costul uman va fi imens. Vom apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO cu toată forţa puterii americane„.
„Permiteţi-mi să fiu la fel de clar despre ceea ce nu facem: Statele Unite şi NATO nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia. Ucraina nu ameninţă Rusia. Nici SUA, nici NATO nu au rachete în Ucraina. Nici nu avem planuri să le punem şi acolo. Nu ţintim poporul rus. Nu căutăm să destabilizăm Rusia. Cetăţenilor Rusiei le transmit: nu sunteţi duşmanul nostru. Nu cred că vreţi un război sângeros, distructiv, împotriva Ucrainei„, a mai spus Biden.
„Țările au dreptul le suveranite și integritate teritorială. Au libertatea să-și aleagă și să-și urmărească propriile obiective și să aleagă cu cine se asociază. Dar asta nu înseamnă că nu mai este loc de diplomație și pentru dezescaladare”, a mai spus preşedintele SUA, în declaraţia de marţi seară.
Joe Biden a avertizat însă că sunt pregătite sancţiuni occidentale împotriva Rusiei în cazul în care aceasta invadează Ucraina. Aceste măsuri „puternice” vor pune în special „presiune asupra celor mai mari şi mai importante instituţii financiare şi asupra industriilor cheie„, a adăugat preşedintele Statelor Unite.
ŞTIREA INIŢIALĂ. Joe Biden va susţine de la Casa Albă ”o scurtă declaraţie în care va face bilanţul asupra situaţiei din Ucraina; el va repeta că Statele Unite rămân deschise schimburilor diplomatice la înalt nivel, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA.
Purtătorul de cuvânt al Csei Albe, Jen Psaki, a declarat că Joe Biden va vorbi despre situația actuală din Ucraina, precum și despre acțiunile pe care Washingtonul este gata să le întreprindă. „Va vorbi despre situația de pe teren, pașii pe care i-am făcut, acțiunile pe care suntem gata să le întreprindem, care este miza pentru SUA și lume și cum ar putea afecta acest lucru situația din țara noastră”, a spus Jen Psaki.
Preşedintele american a avut marţi o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, în cadrul căreia ei au convenit asupra necesităţii ”verificării” retragerii parţiale a trupelor ruse de la frontiera ucraineană, care dacă va fi efectiv pusă în practică ar fi un ”prim semnal încurajator”, potrivit Palatului Elysee.
Il presidente degli Stati Uniti Joe Biden parlerà della crisi in Ucraina alle 15.30 ora di Washington, le 21.30 in Italia.#ANSA
— Agenzia ANSA (@Agenzia_Ansa) February 15, 2022
Biden şi Macron au susţinut de asemenea că trebuie să ”rămână perfect coordonaţi” în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin.
Acesta din urmă şi-a exprimat şi el în acceaşi zi dorinţa de a continua dialogul cu Occidentul asupra cererilor Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, printre care se numără încetarea extinderii NATO, mai ales către Ucraina, retragerea trupelor şi armamentelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997 şi controlul rachetelor cu rază intermediară de acţiune.