Preşedintele american Joe Biden a declarat, joi, că există indicii că liderul rus Vladimir Putin se autoizolează şi îşi pedepseşte unii dintre consilierii săi, însă a precizat că Statele Unite nu au dovezi clare pentru a spune cu certitudine acest lucru, informează cnn.com.
Întrebat cât de puternică este dezinformarea venită către Putin din partea consilierilor săi, Biden a răspuns: “Este o chestiune deschisă. Există multe speculaţii, dar el pare să fie – nu spun asta cu certitudine – el pare să se autoizoleze şi există unele indicii că el a concediat sau a plasat în arest la domiciliu unii dintre consilieri”. “Însă nu avem dovezi clare”, a adăugat el.
Pentagonul a dezvăluit boala de care ar suferi Vladimir Putin. Cum îi afectează această afecţiune deciziile
Joe Biden a mai afirmat că este sceptic în ceea ce priveşte opţiunea ca Putin să îşi retragă toate trupele din jurul Kievului. “Până acum nu existăt dovezi clare că el îşi retrage toate forţele din zonă. De asemenea, sunt dovezi că el îşi întăreşte prezenţa militară în zona Donbas”.
O recentrare a efortului rus de război asupra Donbasului, în estul Ucrainei, unde forţele ruse urmează să înfrunte o armată ucraineană călită în război, prevesteşte un război ”prelungit”, avertizează joi un oficial de rang înalt de la Pentagon, relatează AFP.
Forţele ruse şi-au început retragerea de la Cernobîl (nord) şi au ”abandonat” aeroportul militar de la Gostomel, la nord-vest de Kiev, însă ”credem în continuare că este o repoziţionare”, a declarat presei acest oficial, care a cerut protecţia anonimatului.
”Noi n-avem absolut niciun indiciu că aceşti militari (ruşi) se întorc acasă sau căsunt îndepărtaţi definitiv din luptă”, a subliniat el.
Fostul ministru al Apărării Naționale, generalul Nicolae Spiroiu, a murit la 85 de ani
”Ceea ce credem în continuare este că aceste forţe vor fi reechipate şi trmise înapoi în Ucraina (…) pentru a continua lupta, în conformitate cu ceea ce credem noi că este obiectivul lor, adică per ansamblul estul”, şi anume regiunile ucrainene separatiste proruse Lugansk şi Doneţk, în Donbas, a precizat el.
Însă ”ucrainenii cunosc foarte bine teritoriul”, a subliniat el, amintind că aceştia luptă împotriva separatiştilor proruşi de opt ani în această zonă.
”Aşadar nu pentru că le va fi maiuşor îi acordă prioritate îşi sporesc efectivele şi pun mai multă energie în asta”, a avertizat el.
”Acest lucru ar putea prevesti un conflict mailung, mai prelungit”, a subliniat acest oficial de rang înalt de la Pentagon.