Joe Biden, discurs despre situaţia din Afganistan. Este prima reacţie a preşedintelui SUA, după haosul de la Kabul

Joe Biden li s-a adresat luni seara americanilor, în legătură cu situaţia din Afganistan. "Misiunea noastră în această ţară a făcut multe greșeli în ultimii 20 de ani", a transmis preşedintele SUA.
Daniel Spătaru
16 aug. 2021, 22:48
Joe Biden, discurs despre situaţia din Afganistan. Este prima reacţie a preşedintelui SUA, după haosul de la Kabul

UPDATE. „Le-am spus că dacă ne atacă, vom reacționa. Ne vom apăra oamenii cu forța necesară. Să ne scoatem oamenii și aliații să îi ducem în siguranță. Odată ce am terminat această misiune, vom încheia cel mai mare război al SUA după 20 de ani de vărsare de sânge. Evenimentele pe care le vedem acum sunt dovada că nicio armată. Misiunea noastră în Afganistan a făcut multe greșeli în ultimii 20 de ani. Sunt al patrulea președinte, nu voi trimite această responsabilitate la al cincilea președinte”, a spus Joe Biden.

Nu voi minți poporul american spunând că dacă mai stăm puțin situația va fi alta. Totul se termină la mine. Sunt profund îndurerat de ce se întâmplă acum, dar nu regret decizia de a finaliza misiunea din Afganistan. Vom continua lupta împotriva terorismului, dar câteva decenii pentru a schimba un Afganistan de secole nu sunt suficiente. Soldații noștri care au supraviețuit și au sacrificat atât de multe nu merită așa ceva. Am făcut o promisiune bărbaților și femeilor curajoși, că nu voi continua să le pun viața în pericol într-un război care trebuia să se termine de mult. Știu că decizia mea va fi criticată, dar prefer aceste critici decât să transmit acest lucru la al cincilea președinte”, a mai transmis preşedintele SUA.

Totodată, Joe Biden a ameninţat cu utilizarea „devastatoare a forţei” dacă talibanii întrerup operaţiunile de evacuare. În caz de atac, răspunsul va fi „rapid şi puternic”, a precizat el. Preşedintele american a mai afirmat că Rusia şi China ar fi foarte fericite dacă SUA ar continua să rămână „împotmolite” în Afganistan. În intervenţia sa, Joe Biden a promis că SUA se vor angaja în favoarea”femeilor şi a fetelor” afgane şi a calificat ca devastatoare scenele care se petrec în acest moment în Afganistan.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Preşedintele american Joe Biden, care a păstrat tăcerea mai multe zile în faţa celei mai grave crize de la alegerea sa, îşi scurtează astfel sejurul la Camp David, loc de vilegiatură pentru preşedinţii americani. Iniţial era planificat ca el să rămână acolo până miercuri, dar acest program pare dificil de respectat după ce talibanii au obţinut rapid control Afganistanului şi în faţa evacuării haotice pe care o derulează forţele americane la faţa locului.

Preşedintele SUA, de asemenea „comandant-şef” criticat acum din toate părţile, a sosit la Casa Albă la 20.00, ora României.

Citeşte şi Presa americană subliniază eşecul militar american în Afganistan. Marile ziare din SUA şi-au deschis ediţiile evocând succesul talibanilor FOTO

În ultima sa luare de cuvânt în public asupra Afganistanului marţea trecută, Joe Biden şi-a apărat din nou decizia de a retrage ultimii soldaţi americani până cel târziu la 31 august, lăsând soarta ţării unui guvern şi soldaţilor afgani acum în plină derută.

Dar în loc de o retragere ordonată, susţinută de opinia publică, americanii asistă la un dezastru umilitor, ce încheie douăzeci de ani de intervenţie militară, cel mai lung război purtat vreodată de ţara lor, notează AFP.

Citeşte şi Viitorul președinte taliban al Afganistanului a fost eliberat din închisoare de Donald Trump. Anul trecut el a semnat un acord cu SUA

Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Domnitorul român care a fost căsătorit cu propria mătușă. A avut 4 soții de-a lungul vieții
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Evz.ro
S-au trimis ordine de încorporare. Sute de tineri, chemați în Armată
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri din impozit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Procedura de deficit excesiv rămâne deschisă pentru România, anunță Consiliul Uniunii Europene
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!