Joe Biden urma să se întâlnească, miercuri, la Nicosia, cu preşedintele cipriot grec Nicos Anastasiades şi cu mologul său turc, Dervis Eroglu, precum şi cu mai mulţi reprezentanţi ai comunităţilor cipriote turcă şi greacă, pentru a discuta despre progresul în negocierile de pace din insula divizată.
Un alt punct din agenda de lucru a vicepreşedintelui american îl reprezintă criza din Ucraina şi îngrijorările cipriote referitoare la faptul că sancţiunile comunităţii internaţionale împotriva Rusiei ar putea avea un impact negativ asupra economiei insulei preferată de ruşi pentru păstrarea economiilor lor, în special, în băncile cipriote.
Nu în ultimul rând, rezervele de gaz neexploatate ale insulei, recent descoperite în largul insulei, figurează pe agenda discuţiilor, UE căutând alternative la gazul rusesc, care acoperă un sfert din nevoile sale.
Recenta descoperire a unor importante rezerve de gaz în largul Ciprului a redat speranţa economiei insulei şi accelerează negocierile de pace între nord şi sud.
Vicepreşedintele Joe Biden este oficialitatea americană cu rangul cel mai înalt care a vizitat insula divizată, din 1962 încoace, scrie ekathimerini.co. Ciprul a fost divizat după invazia Turciei în partea de Nord, în iulie 1974, ca reacţie la lovitura de stat comisă de naţionaliştii ciprioţi greci pentru anexarea insulei la Grecia.
Prima încercare de împăcare între cele două comunităţi cipriote şi de reunificare a fost făcută în 2004, dar s-a soldat cu un eşec, ciprioţii greci opunându-se, prin referendum, iar negocierile de pace organizate sub auspiciile ONU au rămas fără rezultat şi au fost întrerupte în 2012. O nouă rundă de discuţii de pace între cele două comunităţi a avut loc la 11 februarie, sub egida ONU şi cu spijinul SUA.