Decretul vizează să ”crească investiţiile în industriile manufacturiere şi în muncitori, pentru a reconstrui mai bine”, a declarat presei un oficial din cadrul administraţiei Biden. De asemenea, obiectivul este să îndemne agenţiile federale să suprime lacune juridice exploatate de către întreprinderi care produc în Statele Unite doar o mică parte a produselor propuse Guvernului.
În locul unui război comercial, Joe Biden privilegiază însă o înăsprire a regulilor ”Buy American” şi vrea să folosească puterea de cumpărare a Guvernului federal. ”Dolarii pe care Guvernul federal îi cheltuieşte (…) sunt un instrument puternic în susţinerea muncitorilor şi producătorilor americani. Licitaţiile publice reprezintă numai ele aproape 600 de miliarde de dolari din cheltuielile federale”, precizează un reprezentant al administraţiei, citat de Reuters.
Buy American Act din 1933 – o lege aflată în continuare în vigoare – obligă agenţiile federale să se apropvizioneze cu prioritate cu bunuri şi produse de pe teritoriul american, ”dar aceste preferinţe nu au fost încă puse în aplicare în mod coerent sau eficient”, apreciază administraţia Biden.
Abordarea noului preşedinte urmează să schimbe în mod fundamental structura procesului „Buy American”, să schimbe definiţia însăşi a ceea ce este un produs considerat drept fabricat în Statele Unite şi să restrângă posibilitatea de derogărilor. Administraţia vrea, de asemenea, ca noi întreprinderi, inclusiv mici, să aibă acces la licitaţii.
În campania electorală, Joe Biden a promis să înăsprească ”Buy American” printr-un plan în valoare de 400 de miliarde de dolari în favoarea unor proiecte care folosesc produse fabricate în America, şi anume oţel sau echipament de protecţie pentru personalul din sănătate care luptă împotriva pandemiei Covid-19. În urma victoriei de la alegeri, Biden a anunţat că Guvernul federal urmează să cumpere maşini şi stocuri americane.