Joe Biden, lovitura de graţie pentru Vladimir Putin. S-a decis joi seară

Preşedinte SUA şi cancelarul german au convenit să nu recunoască, indiferent de referendumurile organizate, nici un teritoriu cucerit de Rusia în Ucraina.
Filip Stan
05 mai 2022, 21:42
Joe Biden, lovitura de graţie pentru Vladimir Putin. S-a decis joi seară

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele american Joe Biden au convenit joi într-o discuţie telefonică să nu recunoască niciun câştig teritorial al Rusiei în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, potrivit Reuters.

De asemenea, cei doi lideri ”au convenit că Ucraina are nevoie să fie susţinută substanţial şi în mod continuu în punerea în practică a dreptului său legitim la autoapărare”, a mai menţionat sursa citată, referindu-se la ajutorul militar destinat Ucrainei.

Pe de altă parte, Olaf Scholz a anunţat la o conferinţă de presă că şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, va efectua curând o vizită în Ucraina.

Răsturnare de situaţie, Vladimir Putin şi-a cerut scuze
Acest ultim anunţ survine după ce preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi cel ucrainean Volodimir Zelenski au avut mai devreme o discuţie telefonică în care au convenit să pună capăt unei dispute generate de refuzul Kievului de a-l primi pe Steinmeier într-o vizită ce fusese planificată să se desfăşoare la jumătatea lunii aprilie.

Scholz a declarat joi că este un ”lucru bun” faptul că cei doi preşedinţi au soluţionat respectiva dispută, dar nu a comentat asupra unei posibile vizite a lui în Ucraina.

Aurescu afirmă că Dmitro Kuleba i-a solicitat să se implice în dosarul deschis de Ucraina împotriva Federaţiei Ruse legat de încălcarea Convenţiei privind genocidul: I-am promis că vom analiza cu toată seriozitatea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care este expert în drept internaţional, afirmă că omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, i-a solicitat să se implice în dosarul deschis de Ucraina împotriva Federaţiei Ruse privind încălcarea Convenţiei privind prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid. Aurescu este cel care a condus echipa de 20 de experţi români care în anul 2009 a câştigat la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga un proces împotriva Ucrainei, litigiu în care cele două state îşi disputau 9.700 de kilometri pătraţi de platou continental şi zonă economică exclusivă din Marea Neagră.

„Am discutat împreună cu ministrul Kuleba, la vizita pe care a făcut-o la Bucureşti, inclusiv posibilitatea de a sprijini procesul pe care Ucraina l-a deschis la Curtea Internaţională de Justiţie împotriva Federaţiei Ruse pentru încălcări ale Convenţiei privind prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid. Ministrul Kuleba mi-a solicitat personal ca expert în domeniul dreptului internaţional să mă implic în acest dosar şi i-am promis că vom analiza cu toată seriozitatea această posibilitate”, a afirmat Bogdan Aurescu, joi seară, la TVR.

El a arătat că România a alocat din bugetul MAE 100.000 de euro pentru biroul procurorului Curţii Penale Internaţionale pentru a uşura efortul privind investigarea crimelor produse în Ucraina.

„La vizita de la Kiev am evocat în discuţia cu preşedintele Zelenski, domnul prim-ministru cu preşedintele Zelenski, inclusiv posibilitatea de a trimite experţi, dacă va fi necesar, pentru a sprijini investigaţia din Ucraina pe acest subiect”, a explicat ministrul.

Aurescu a precizat că în urma vizitei pe care a făcut-o la Kiev şi în alte localităţi din Ucraina – Irpin şi Borodeanka – îi este „clar că avem de a face cu încălcări grave ale dreptului internaţional, ale dreptului internaţional umanitar, inclusiv crime de război şi, aşa cum probabil că vor dovedi anchetele internaţionale şi alte tipuri de crime internaţionale, genocid sau crime împotriva umanităţii”.

Preţul petrolului a crescut cu 4% după ce UE a confirmat instituirea unui embargo asupra importului de ţiţei din Rusia

Bogdan Aurescu a condus echipa de experţi români care în anul 2009 a obţinută câştigat în faţa Ucrainei, la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga un litigiu privind 9.700 de kilometri pătraţi de platou continental şi zonă economică exclusivă în apropierea Insulei Şerpilor. Echipa condusă de Bogdan Aurescu a probat în cursul procesului de la Haga că Insula Şerpilor care este teritoriu al Ucrainei era în realitate doar o stâncă. Dacă insula ar fi fost locuită sau locuibilă, zona maritimă din jur ar fi revenit Ucrainei. În februarie 2009 Curtea Internaţională de Justiţie a dat câştig de cauză României asupra celor 9.700 de kilometri pătraţi de platou continental şi zonă economică exclusivă din Marea Neagră.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Meteorologii Accuweather anunță vremea pentru luna mai. Fenomenul meteo care pune stăpânire pe toată țara în final de lună
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Stațiunea din România, unde devii alt om. Natura oferă un spectacol unic
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai