Joe Biden şi-a retras candidatura de la prezidenţialele SUA. Kamala Harris, favorită pentru a deveni adversara lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă

Președintele Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială a SUA din 2024. Acesta a făcut anunțul sâmbătă seară, pe Twitter, când a spus că nu va mai încerca să obțină un al doilea mandat.
Filip Stan
21 iul. 2024, 21:03
Joe Biden şi-a retras candidatura de la prezidenţialele SUA. Kamala Harris, favorită pentru a deveni adversara lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă

BREAKING Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială a SUA. Anunțul lui Biden vine după luni de speculații cu privire la vârsta și capacitatea sa de a servi SUA încă patru ani – pe fondul unei serii de gafe foarte mediatizate și a unei prestații dezastruoase la dezbateri.

Joe Biden îşi anunţă susţinerea pentru Kamala Harris: Democraţi, este timpul să ne unim şi să-l învingem pe Trump

“Dragi compatrioţi americani,

În ultimii trei ani şi jumătate, am făcut progrese mari ca naţiune.

Astăzi, America are cea mai puternică economie din lume. Am făcut investiţii istorice în reconstrucţia naţiunii noastre, în reducerea costurilor medicamentelor pe bază de reţetă pentru persoanele în vârstă şi în extinderea asistenţei medicale accesibile pentru un număr record de americani. Am oferit îngrijiri extrem de necesare unui milion de veterani expuşi la substanţe toxice. Am adoptat prima lege privind siguranţa armelor în ultimii 30 de ani. Am numit prima femeie afro-americană la Curtea Supremă. Şi am adoptat cea mai importantă legislaţie privind clima din istoria lumii. America nu a fost niciodată mai bine poziţionată pentru a conduce decât suntem astăzi.

Ştiu că nimic din toate acestea nu ar fi putut fi făcut fără voi, poporul american. Împreună, am depăşit o pandemie care apare o dată într-un secol şi cea mai gravă criză economică de la Marea Criză Economică. Ne-am protejat şi conservat democraţia. Şi am revitalizat şi consolidat alianţele noastre în întreaga lume.

A fost cea mai mare onoare a vieţii mele să vă fiu preşedinte. Şi, deşi intenţia mea a fost să candidez pentru realegere, cred că este în interesul partidului meu şi al ţării să mă retrag şi să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii îndatoririlor mele ca preşedinte pentru restul mandatului.

Mă voi adresa naţiunii în cursul acestei săptămâni cu mai multe detalii despre decizia mea.

Pentru moment, permiteţi-mi să îmi exprim profunda recunoştinţă faţă de toţi cei care au muncit din greu pentru a mă vedea reales. Vreau să îi mulţumesc vicepreşedintelui Kamala Harris pentru că a fost un partener extraordinar în toată această activitate. Şi permiteţi-mi să-mi exprim aprecierea sinceră faţă de poporul american pentru credinţa şi încrederea pe care le-aţi avut în mine.

Cred astăzi ceea ce am crezut întotdeauna: că nu există nimic ce America nu poate face – atunci când o facem împreună. Trebuie doar să ne amintim că suntem Statele Unite ale Americii”, este comunicatul postat de Joe Biden în social media.

Preşedintele american, în vârstă de 81 de ani, era contestat de mai multe săptămâni, analiştii întrebându-se dacă este apt din punct de vedere fizic să îşi exercite funcţia pentru încă patru ani.

Este pentru prima dată în ultimele decenii când un preşedinte american renunţă la a candida pentru realegere, ceea ce aminteşte de decizia preşedintelui Lyndon Johnson de a nu candida pentru un al doilea mandat complet în 1968 – deşi decizia lui Biden vine cu luni mai târziu în campanie decât anunţul lui Johnson. Este, de asemenea, cea mai recentă evoluţie şocantă într-o campanie politică extrem de încărcată, care a inclus o tentativă de atentat la viaţa lui Trump.

Dar nici măcar tentativa de asasinat şi efectul său tumultuos asupra cursei nu au putut opri pierderea de sprijin cu care se confrunta Biden în rândul democraţilor din Congres, care au devenit din ce în ce mai convinşi că un eşec în noiembrie le va îneca şi competiţiile din buletinele de vot, notează CNN.

Aceasta pregăteşte terenul pentru încheierea unei cariere politice care s-a întins pe o jumătate de secol, o carieră în care Biden a intrat ca unul dintre cei mai tineri senatori din istoria SUA şi a ieşit ca cel mai în vârstă preşedinte al său.

Vârsta şi întrebările cu privire la facultăţile mintale ale preşedintelui au reprezentat cel mai mare handicap politic al lui Biden încă de la prima sa candidatură împotriva lui Trump în 2020. Prestaţia dezastruoasă a lui Biden la dezbaterea CNN din 27 iunie – în timpul căreia preşedintele a vorbit încet, a avut o privire glacială şi, la un moment dat, a părut să-şi piardă şirul gândurilor în mijlocul unei propoziţii, în timp ce adversarul său a oferit o prestaţie animată, dar în mare parte lipsită de date concrete – a adus aceste preocupări în prim-planul conversaţiei politice şi, în cele din urmă, a condamnat încercarea sa de realegere.

O întrebare legitimă, în contextul în care se vorbește tot mai des de retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială. BBC face o analiză și vine cu câteva nume

Un sondaj Reuters IPSOS publicat marți a arătat că singura persoană care l-ar putea învinge pe Trump în noiembrie ar fi Michelle Obama.

Traian Băsescu despre duelul Biden-Trump din SUA: „Oricât spune ştie pe ce lume trăieşte, nu poţi să-l confunzi pe Zelenski cu Putin”

O serie de parlamentari democrați îi cer președintelui Joe Biden să își încheie campania de realegere după dezbaterea sa nereușită împotriva contracandidatului republican Donald Trump.
Cel puțin 30 de deputați din Camera Reprezentanților, trei senatori americani și o serie de donatori importanți – inclusiv actorul George Clooney – s-au alăturat public corului democrat în creștere.

Reacțiile partidului au durat săptămâni întregi, parlamentari proeminenți precum Adam Schiff – un congresman din California care candidează pentru a deveni următorul senator al statului – cerându-i dlui Biden să „predea ștafeta” conducerii.

O serie de sondaje de opinie realizate de la dezbatere încoace sugerează că Trump ar putea fi în avantaj în state-cheie, ceea ce sporește și mai mult presiunea.

Președintele Biden a continuat să insiste că rămâne în cursă, folosindu-se de o mână de apariții în campanie și de o conferință de presă de o oră la NATO pentru a încerca să își susțină punctul de vedere.

Pe măsură ce presiunea crește, atenția s-a îndreptat către cine l-ar putea înlocui în cazul în care se răzgândește cu privire la candidatură – sau este cumva forțat să părăsească cursa.

Cum ar putea fi înlocuit Biden?

În zilele și săptămânile următoare ar putea apărea diverse scenarii, dar există două moduri în care campania dlui Biden s-ar putea încheia: acesta s-ar putea retrage de bună voie sau ar putea fi forțat să se retragă de propriul partid.

Prima opțiune este mai simplă. Dl Biden a obținut sprijinul aproape tuturor delegaților democrați care vor vota dacă îl vor desemna candidat. În cazul în care acesta se retrage din cursă, delegații vor fi liberi să voteze pentru un alt candidat. Oricine va obține majoritatea delegaților la convenție va fi noul candidat.

EXCLUSIV Traian Băsescu, în direct la România TV. Declaraţii incendiare despre retragerea lui Biden, prezidenţialele din România şi derapajul lui Şoşoacă din Parlamentul European

A doua opțiune ar fi mult mai complicată, cu timp scurt și circumstanțe logistice care ar complica procesul.

Democrații intenționează să organizeze un vot prin apel nominal pentru a-l alege oficial pe dl Biden drept candidatul partidului înainte de termenul limită de depunere a candidaturilor din 7 august din Ohio – cu 12 zile înainte de începerea convenției. Pentru cei care speră să deraieze nominalizarea președintelui, aceasta ar putea fi ultima lor ocazie de a face acest lucru.

Însă Leah Daughtry, președinta comitetului pentru regulile convenției din cadrul partidului, a declarat vineri, în cadrul unei reuniuni, că „orice contestatar ar trebui să aibă sprijinul verificat a sute de delegați” la votul virtual pentru a răsturna procesul. Acest lucru ar fi foarte dificil de obținut.

Dl Biden a câștigat 3.896 de delegați în alegerile primare democrate. Un candidat are nevoie doar de 1.968 pentru a obține nominalizarea în primul tur de scrutin, ceea ce înseamnă că ar trebui să existe o serie de dezertări.

„O astfel de provocare nu a avut loc niciodată în ultima jumătate de secol de primare competitive”, a precizat dna Daughtry.

Regulamentul partidului prevede că delegații nu sunt obligați, din punct de vedere tehnic, să voteze pentru dl Biden, dar stipulează că aceștia „trebuie să reflecte în mod conștient sentimentele celor care i-au ales”.

Vicepreședintele Kamala Harris, care se află deja pe listă, este o alegere evidentă și din ce în ce mai populară în cadrul partidului pentru a-l înlocui pe dl Biden.

Dna Harris s-a dovedit a fi un aliat loial al președintelui și a apărat cu înverșunare prestația acestuia la dezbatere. După eveniment, ea a recunoscut că președintele a avut un „început lent”, dar a susținut că a continuat să ofere răspunsuri mai substanțiale decât Trump.

La câteva zile după dezbatere, pe măsură ce creștea îngrijorarea cu privire la capacitatea președintelui de a rămâne în fruntea listei, dna Harris și-a reiterat sprijinul pentru dl Biden.

„Uite, Joe Biden este candidatul nostru. L-am învins pe Trump o dată și îl vom învinge din nou, punct”, a declarat ea marți.

„Sunt mândră să fac echipă cu Joe Biden”.

Doamna Harris s-a confruntat cu cote de aprobare scăzute pe parcursul mandatului său.

Cincizeci și unu la sută dintre americani o dezaprobă pe dna Harris, în timp ce 37% o aprobă, conform mediilor sondajelor de opinie urmărite de FiveThirtyEight.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, apare frecvent pe rețelele de știri prin cablu lăudându-l pe dl Biden.

Dar dl Newsom are propriile ambiții politice.

Este adesea menționat ca un posibil candidat pentru 2028, dar mulți experți democrați spun acum că deja ar putea fi o “dublură” pentru dl Biden.

Dl Newsom și-a sporit profilul național în ultimii ani, fiind un mesager cheie al partidului în mass-media conservatoare și prin intermediul unei dezbateri împotriva guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, anul trecut.

El a fost unul dintre principalii susținători ai dlui Biden la dezbaterea dezastruoasă din Atlanta, din iunie, și a evitat mai multe întrebări cu privire la faptul dacă îl va înlocui pe dl Biden.

Pentru moment, el îl susține public pe președinte. El a călătorit la Washington pentru a participa la o întâlnire de miercuri cu dl Biden și cu alți guvernatori democrați de top și a condus un eveniment de campanie al lui Biden în Michigan cu ocazia sărbătorii de 4 iulie.

Secretarul pentru transporturi Pete Buttigieg
Foto: Profimedia
Nu este un secret faptul că secretarul pentru transporturi Pete Buttigieg are aspirații prezidențiale.

El a candidat la președinție în 2020 și este adesea prezentat drept unul dintre cei mai buni comunicatori ai administrației Biden.

Dl Buttigieg a gestionat o serie de crize publice în perioada în care a fost ministru al transporturilor.

El a contribuit la supervizarea răspunsului guvernului la deraierea trenului East Palestine din Ohio, la prăbușirea podului Baltimore și la criza de planificare a zborurilor Southwest Airlines în 2022.

Josh Shapiro, Guvernatorul Pennsylvaniei

Guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, a înregistrat cote de aprobare ridicate de când a fost ales în 2022, într-un stat în care dl Trump a câștigat la limită în 2016.

Guvernatorul, care a ocupat anterior funcția de procuror general al statului, a lucrat cu toate partidele în timpul mandatului său.

Anul trecut, el a ținut prima pagină a ziarelor naționale după ce a reconstruit rapid un pod prăbușit pe o autostradă crucială din Philadelphia – o victorie politică majoră pentru un guvernator aflat la primul mandat.

Manevra rapidă a fost salutată de mulți ca fiind punctul perfect de discuție privind infrastructura pentru un potențial candidat la președinție în 2028.

Gretchen Whitmer, guvernatorul de două mandate al statului Michigan, este o democrată din ce în ce mai populară din Midwest, despre care mulți experți speculează că va candida la președinție în 2028.

Ea a făcut campanie pentru dl Biden în trecut și nu a fost timidă cu privire la aspirațiile sale politice.

Ea a declarat pentru New York Times că dorește să vadă un președinte din generația X în 2028, dar nu a sugerat că ar putea ocupa acest rol.

În 2022, a condus o campanie în urma căreia democrații din Michigan au preluat controlul asupra legislativului statului și asupra reședinței guvernatorului.

Acest control politic i-a permis să promulge o serie de politici progresiste, inclusiv protejarea accesului la avort în Michigan și adoptarea de măsuri privind siguranța armelor.

JB Pritzker, guvernatorul statului Illinois, și-a sporit vizibilitatea în ultimii ani atacându-l pe Trump și apărându-l pe dl Biden.

Omul de afaceri miliardar – moștenitor al lanțului hotelier Hyatt – postează rapid critici la adresa lui Trump pe rețelele de socializare.

După dezbatere, el l-a numit pe Trump „mincinos” și a afirmat că acesta este un „infractor condamnat pentru 34 de infracțiuni, căruia îi pasă doar de el însuși”.

La fel ca dna Whitmer, dl Pritzker are un palmares în ceea ce privește finalizarea punctelor de pe agenda democraților progresiști în chestiuni precum dreptul la avort și controlul armelor.

Alți posibili candidați?

Lista potențialilor nominalizați se întinde dincolo de acești democrați, deoarece partidul a dezvoltat o bază solidă de posibili viitori candidați la președinție.

Guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, un guvernator democrat cu două mandate într-un stat foarte conservator, a câștigat din ce în ce mai multă atenție națională de la realegerea sa de anul trecut.

Guvernatorul statului Maryland, Wes Moore, s-a aflat în centrul atenției în ultimele luni în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore.

Senatorii Amy Klobuchar și Cory Booker au candidat la președinție în trecut și au o anumită recunoaștere a numelui în rândul democraților.

Senatorul de Georgia Raphael Warnock, care a câștigat o cursă pentru Senat foarte disputată într-un stat cu tendințe schimbătoare, a fost, de asemenea, menționat ca un potențial înlocuitor al dlui Biden.

Un sondaj Reuters IPSOS publicat marți a arătat că singura persoană care l-ar putea învinge pe Trump în noiembrie ar fi Michelle Obama. Dar fosta Primă Doamnă a declarat în repetate rânduri că nu are aspirații prezidențiale.

Donald Trump, la primul miting de campanie după ce a fost împuşcat: Am încasat un glonţ pentru democraţie

În timpul unui eveniment de campanie la care au participat mii de susţinători entuziaşti, Donald Trump a prezentat tentativa de asasinat de săptămâna trecută, în care a fost împuşcat în ureche, drept un act de sacrificiu.

După ce a intrat în arena din Grand Rapids, Michigan, înconjurat de numeroşi agenţi Secret Service, Trump a vorbit despre împuşcături, menţionând că democraţii îl acuză adesea că este o ameninţare la adresa democraţiei.

”Săptămâna trecută, am încasat un glonţ pentru democraţie”, a spus el. ”Ce am făcut eu împotriva democraţiei?”

Bandajul alb proeminent pe care l-a purtat în timpul convenţiei republicane a fost înlocuit cu un plasture discret de culoarea pielii.

Mulţi dintre cei prezenţi la evenimentul de sâmbătă din statul Michigan au declarat pentru BBC că tentativa de asasinat, care a ucis, de asemenea, un participant şi a rănit alte două persoane, nu îi va opri să îşi arate sprijinul pentru candidatul republican la preşedinţie. Unii au spus că au venit din cauza împuşcăturilor.

Spre deosebire de mitingul din Pennsylvania, evenimentul din Grand Rapids a avut loc în interior, permiţând ofiţerilor de securitate să monitorizeze cu atenţie cine intră şi să elimine ameninţările din afara mitingului.

În discursul său, Trump a mulţumit „miilor şi miilor” de oameni care au venit să îl vadă „aproape exact” la o săptămână după tentativa de asasinat.

”Mă aflu în faţa voastră doar prin voinţa lui Dumnezeu atotputernic”, a spus el, repetându-şi convingerea că intervenţia divină l-a salvat de la moarte.

Trump a râs  în mod frecvent de preşedintele democrat Joe Biden, considerându-l slab. El i-a ironizat pe democraţii de rang înalt, inclusiv pe Nancy Pelosi, pentru că au încercat să îl convingă pe Biden să renunţe la candidatura sa pentru realegere.

Proaspăt venit de la convenţia de nominalizare din Milwaukee, unde şi-a consolidat puterea în Partidul Republican, Trump a apărut în Grand Rapids împreună cu noul său vicepreşedinte, senatorul J.D. Vance din Ohio.

Trump i-a atacat pe democraţi, spunând că aceştia au vrut să îl elimine pe Biden de pe listă după ce a câştigat  nominalizarea pentru alegerile prezidenţiale.

”Ei au câteva probleme. Numărul 1, habar nu au cine este candidatul lor”, a spus Trump în râsete şi huiduieli. ”Acest tip merge şi obţine voturile, iar acum vor să le ia”.

Referindu-se la Pelosi, Trump a spus: ”Ea s-a întors împotriva lui ca un câine. Este la fel de nebună ca un gândact”.

Steven Cheung, un purtător de cuvânt al campaniei Trump, când i s-a cerut să comenteze remarca lui Trump despre ”câine”, a scris: „Hahahahahahahahaha”.

Săptămâna trecută, la  Butler, Pennsylvania, un bărbat înarmat a reuşit să escaladeze acoperişul unei clădiri în afara perimetrului Serviciului Secret, înainte de a deschide focul asupra lui Trump, atingându-i urechea, ucigând un participant la miting şi rănind pe alţii.

Serviciul Secret al SUA, care este responsabil pentru protejarea lui Trump, a refuzat să comenteze despre securitatea evenimentului de la Grand Rapids.

O investigaţie este în curs de desfăşurare cu privire la defecţiunile de securitate de la mitingul din Butler.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Pleacă de la Acces Direct. Demisia anului în televiziune
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Rebelii houthi din Yemen vor continua să atace Israelul fără a respecta nicio regulă de angajament
MediaFlux
JOE BIDEN S-A RETRAS! Răsturnare totală în SUA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'