După ce Rusia a acuzat SUA că încearcă să provoace noi războaie pe planetă, cea mai recentă lovitură a venit chiar din UE.
„Adevărul este că, dacă privim lucrurile cu sobrietate, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este America, pentru că vinde mai mult gaz și la prețuri mai mari și pentru că vinde mai multe arme”, a declarat un oficial de rang înalt pentru Politico.eu.
Comentariile acide, susținute în public și în privat de oficiali, diplomați și miniștri succed furiei în creștere în Europa față de subvențiile americane care amenință să distrugă industria europeană.
„Ne aflăm într-adevăr într-un moment istoric”, a declarat un înalt oficial al UE, care a argumentat că dubla lovitură a perturbării comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor mari la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și a alianței transatlantice. „America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări ale UE”.
Josep Borrell, șeful diplomației europene, a cerut Washingtonului să răspundă preocupărilor europene. „Americanii, prietenii noștri, iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a transmis el într-un interviu pentru Politico.
Cea mai mare nemulțumire din ultimele săptămâni reprezintă subvențiile și taxele ecologice impuse de Joe Biden și Partidul Democrat, despre care oficialii de la Bruxelles spun că înclină în mod nedrept comerțul în defavoarea UE și amenință să distrugă industriile europene. În ciuda protestelor Europei, Washingtonul nu a oferit vreo reacție.
Totodată, consecințele urmate de invazia lui Putin în Ucraina înclină economiile europene spre o criză economică și energetică din ce în ce mai profunde.
Între timp, în încercarea de a-și reduce dependența de energia rusească, țările UE apelează la gazul din SUA, de patru ori mai scump. În plus, se au în vedere noi pachete de achiziție de armament. Tot din SUA…
Când liderii UE l-au abordat pe Joe Biden cu privire la prețurile ridicate ale gazelor din SUA la reuniunea G20 de la Bali de săptămâna trecută, președintele american a părut pur și simplu să nu fie conștient de această problemă, potrivit înaltului oficial citat mai sus.
„Europenii sunt vizibil frustrați din cauza lipsei de informare și consultare prealabilă”, a declarat David Kleimann, de la think tank-ul Bruegel.
În contextul războiului din Ucraina, România va trebui să scoată o mulțime de bani din buzunar, iar SUA este principalul beneficiar al afacerii, a avertizat Ilie Șerbănscu, fost ministru al Reformei, care a explicat cum funcționează exact mecanismul.
„SUA își dinamizează un motor (n.r. – al economiei), armamentul. Ele beneficiază de forța de muncă din America. Nu le-a mai rămas în America decât armamentul. Dacă americanii nu au războaie, nu o duc bine, de ce să ne facem că nu știm?!. Dacă au, dinamizează.
În momentul în care ai toată producția de textile, electronice în afara SUA și tu le imporți, ești magazin vietnamez și thailandez. Dacă vrei să dinamizezi producția, nu ai decât o singură soluție, armamentul – singura pe care o mai au SUA acasă”, a subliniat Ilie Șerbănescu, într-un interviu pentru site-ul RomâniaTV.net.