Casa Albă discută în mod activ trimiterea vicepreședintelui Kamala Harris la la București şi la Varşovia, în zilele următoare, pentru a-și arăta solidaritatea cu Ucraina, au declarat pentru The Hill surse din cadrul preşedinţiei SUA. În cadrul vizitei, Harris ar urma să viziteze trupele staționate în România și ar putea merge chiar până în nord, la granița cu Ucraina, unde se află zeci de mii de refugiați.
„O vizită prezidențială este mai greu de organizat din punct de vedere logistic”, a mai spus sursa The Hill, justificând de ce preşedintele Biden nu se deplasează personal în regiune. „Vicepreședintele are o amprentă mai mică și este mai agil din punct de vedere istoric, are o libertate mai mare de mişcare”.
Biroul vicepreședintelui a refuzat să comenteze planurile de călătorie ale lui Harris, dar un oficial de la Casa Albă a spus că Harris a fost „profund implicată în angajamentul Administrației cu aliații și partenerii”.
Kamala Harris, care s-a întors recent de la Conferința de Securitate de la München, a vorbit săptămâna aceasta cu premierul Nicolae Ciucă, precum și cu alți lideri ai aliaților europeni pentru a discuta răspunsul la invazia Rusiei în Ucraina. Un oficial a spus că aceste discuții au fost menite „să sublinieze puterea și unitatea Alianței Nord-Atlantice„.
Practic, Kamala Harris, a avut marţi convorbiri telefonice separate cu liderii din cinci ţări de pe flancul estic al NATO. Kamala Harris a discutat individual cu premierii Estoniei, Kaja Kallas, Letoniei, Krisjanis Karins, Lituaniei, Ingrida Simonyte, Poloniei, Mateusz Morawiecki, şi României, Nicolae Ciucă.
Ea a spus că SUA vor continua să susţină Ucraina şi pe vecinii acesteia, care se confruntă cu valuri de refugiaţi şi cu alte nevoi umanitare. Ea a salutat măsurile deja adoptate pentru a-i primi pe refugiaţii care fug de violenţele din Ucraina.