Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Johannis, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre iniţiativa premierului Victor Ponta de a confisca, în anumite condiţii, maşinile unor şoferi, şi a răspuns că nu-l „preocupă această iniţiativă”, dar s-a declarat „îngrijorat” de creşterea numărului de accidente din municipiul Sibiu în care bicicliştii au căzut victimele unor şoferi, transmite corespondentul Mediafax.
„Avem tot felul de accidente pentru că unii automobilişti sunt neatenţi sau nesimţiţi. E o problemă reală care va trebui rezolvată de Poliţie”, a răspuns Johannis.
Întrebat dacă în cazul acestor accidente sau în altele mai grave s-ar impune confiscarea maşinilor, Iohannis a răspuns că această măsură nu „schimbă ceva în comportamentul automobiliştilor”.
„Nu mă interesează şi nu mă preocupă această iniţiativă. Pe de altă parte, nici nu cred că o astfel de măsură schimbă ceva în comportamentul automobiliştilor. Programe mici cu amenzi şi cu prezenţă constantă a Poliţiei. Astea rezolvă problemele”, a afirmat Johannis, care a adăugat că a cerut şefului Poliţiei Judeţene Sibiu astfel de programe de prevenire a accidentelor în municipiul Sibiu.
Premierul Victor Ponta declara că nu i s-ar părea excesiv ca în anumite situaţii să fie confiscate maşinile şi motocicletele, ca sancţiune pentru abateri rutiere grave.
Ulterior, premierul spunea că este dispus să fie luat de guler şi „dat afară din biroul de premier” pentru ideea de a se facilita printr-o prevedere constituţională confiscarea unor bunuri folosite la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni, inclusiv maşini.
În opinia premierului, este necesar ca viitoarea Constituţie să conţină o precizare mai clară care să permită ca, ulterior, prin lege, şi în anumite situaţii bine reglementate, să se efectueze confiscări, sechestre sau exproprieri.
Articolul 44 din Constituţia actuală prevede că „bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii”.