Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Johannis, care conduce comisia internă a partidului privind regionalizarea, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă a avansat în discuţii cu colegii săi.
„Părerea mea este că se va amâna referendumul pe Constituţie şi, implicit, se amână şi discuţia pe regionalizare. În USL nu s-a luat o hotărâre fermă”, a declarat Johannis.
Potrivit acestuia, dacă s-ar face acum referendumul, cu un prag de validare de 50 la sută, „lumea nu va merge în număr suficient de mare la referendum”.
„Este părerea mea şi a altora. Sunt unii care suţin că ar merge lumea. În realitate, nu ştim, dar pragul pentru referendum a fost coborât la 30 la sută pentru a intra într-o zonă rezonabilă. Avem datele de la participare la alegeri, la referendum şi ştim că se obţine greu 50 la sută, şi din cauza listelor electorale, cum sunt făcute, şi din alte cauze. Atunci, este bine ca un referendum să se situeze în zona în care participarea să fie cât de cât asigurată, că, altfel, nu face sens”, a afirmat Johannis.
El a apreciat, răspunzând unei întrebări, că ipoteza potrivit căreia se amână regionalizarea pentru că nu are cine să îşi asume răspunderea pentru ea „nu este corectă”, el şi ministrul Liviu Dragnea fiind „cel puţin doi care şi-ar asuma răspunderea”.
Vicepremierul şi ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la Antena 3, că nu renunţă, ca urmare a deciziei CC privind constituţionalitatea pragului electoral la referendum, la ideea consultării populare în octombrie, menţionând că aceasta ar putea să dureze trei zile.
Dragnea a subliniat că revizuirea Constituţiei şi regionalizarea sunt două proiecte majore pentru viitorul României, şi de aceea nu este adeptul amânării acestor proceduri.
Întrebat dacă ia în calcul, aşa cum a mai spus, organizarea unui referendum care să se întindă pe două zile, Dragnea a răspuns: „Poate să dureze şi trei zile”.
El a adăugat că în contextul în care pragul electoral rămâne la 50%, există o decizie a CC de anul trecut „care ne spune că referendumul se poate organizat în mai multe zile”.
Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, miercuri, CC.
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat că o decizie privind momentul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, după decizia de miercuri a CC, va fi luată în USL, el menţionând că sunt luate în calcul toate variantele, inclusiv amânarea pentru anul viitor, chiar şi odată cu alegerile prezidenţiale.