Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre disputa creată în jurul steagului secuiesc, preşedintele FDGR, Klaus Iohannis, a declarat că situaţia putea fi rezolvată diplomatic, dacă nu ar fi existat reacţii exagerate.
„Ar face bine să se calmeze şi unii şi alţii. Aceste chestiuni nu se rezolvă niciodată prin declaraţii ambalate şi dintr-o parte şi din cealaltă. Diplomaţii puteau să rămână la un limbaj diplomatic între ei şi să nu iasă în public cu acest scandal artificial. După părerea mea, ambele părţi au hiperreacţionat. Sunt reacţii disproporţionate şi de o parte şi de alta”, a afirmat Iohannis, citat de corespondentul Mediafax.
Potrivit acestuia, problema arborării steagului secuiesc putea fi tratată drept „o chestiune etnică-culturală” şi nu s-ar fi creat acest scandal: „Depinde cum e tratată situaţia. Dacă se vede ca o chestiune etnică-culturală, putea să meargă toată lumea mai departe şi nu se întâmpla nimic. Dacă din asta facem un caz de siguranţă naţională, iese ce a ieşit”.
Întrebat ce părere are despre autonomia etnică, Iohannis a respins categoric ideea: „Eu, personal, nu agreez varianta de autonomie pe criterii etnice. Am mai spus-o de multe ori şi e poziţia oficială a Forumului German. Noi credem în autonomie administrativă, dar nu pe criterii etnice. Şi autonomia culturală este foarte binevenită, dar dacă se intră pe teritoriul unei autonomii administrative şi culturale-etnice, atunci lucrurile intră într-o zonă pe care am mai avut-o acum nu foarte mulţi ani în fosta Iugoslavie şi prefer să nu avem aşa ceva”.
Klaus Iohannis a apreciat că acest scandal dăunează relaţiilor româno-ungare, afirmând: „indiferent cât ne ambalăm şi ne umflăm în pene, suntem vecini şi am face bine să ne comportăm ca atare”.
Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat marţi că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ţinutului Secuiesc, relatează gandul.info.
Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.
La sfârşitul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat, miercuri, într-o intervenţie televizată, că asumă integral afirmaţiile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând şi ideea că ar susţine modificarea art. 1 din Constituţia României şi autonomia.