Întrebat joi dacă procesele sale sunt influenţate politic, Johannis a spus că „la ANI, posibil să existe influenţă politică”, însă „nu crede că procesele sale au vreun substrat politic”.
„Nu, nu cred. Contrar la ce vă aşteptaţi eu nu cred că procesele au vreun substrat politic. Şi nu cred că instanţele judecă politic. Eu cred că instanţele judecă după normele în vigoare. Partea cu posibilă influenţă politică este la ANI, nu la instanţe. Eu chiar nu bănuiesc vreo instanţă de influenţă, de judecată la comandă politică”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă.
El a declarat că nu are emoţii privind decizia instanţei de la Alba Iulia, din 25 septembrie, pentru că se aşteaptă să aibă câştig de cauză, pentru că „are un caz solid”.
„Mă aştept la o evaluare realistă şi la o hotărâre în concluzie. Da, eu cred că am un caz solid”, a spus Johannis.
Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunţa pe 25 septembrie asupra cererii de anulare a raportului de evaluare întocmit de ANI, formulată de primarul Sibiului, Klaus Johannis.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat pentru Agerpres că luni instanţa a amânat pentru miercurea viitoare pronunţarea în acest dosar. El a menţionat că judecarea cauzei s-a încheiat şi a rămas în deliberare. La ultimul termen, cel de luni, a fost prezent doar reprezentantul ANI.
Până la pronunţarea în acest dosar, în data de 20 septembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) se va pronunţa asupra cererii de strămutare a dosarului, depusă de ANI.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii în 24 aprilie, ANI a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către primarul municipiului Sibiu. ANI susţinea că Iohannis se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţinea, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu, începând cu 30 aprilie 2009, şi în SC Pieţe SA, începând cu 5 august 2010, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.
După ce ANI a emis comunicatul privind constatarea stării de incompatibilitate a primarului Johannis, acesta a cerut, în 30 aprilie, Curţii de Apel Alba Iulia atât anularea raportului de evaluare întocmit de ANI, cât şi suspendarea executării raportului.
În paralel, ANI a solicitat atât strămutarea procesului de la Alba Iulia, cât şi suspendarea judecării dosarului până când instanţa supremă se pronunţă asupra primei cereri.
În 16 iulie, ÎCCJ a respins cererea ANI de suspendare a judecării dosarului până se judecă strămutarea, programată pentru 20 septembrie.
Klaus Johannis se află la al patrulea mandat consecutiv de primar.
Primarul Sibiului se consideră nevinovat şi declara, la începutul lunii august, că există suficient sprijin politic pentru modificarea Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, pentru România fiind necesară, în opinia sa, şi schimbarea cât mai repede a legislaţiei privind incompatibilităţile.
‘Eu am fost de acord din capul locului cu această modificare, nu pentru că aş fi eu incompatibil. Eu nu mă consider deloc incompatibil, dar abordarea din legea românească este inadecvată. Nu este vorba de a permite aleşilor să intre în tot felul de consilii de administraţie private, este vorba de acele societăţi care sunt sută la sută în mână publică, cum este de exemplu Apă Canal la Sibiu, DPC la Sibiu. Abordarea din Legea 161 este anacronică’, afirma Klaus Iohannis.