Klaus Johannis a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre mitingurile organizate pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.
„Nu cred că este un lucru bun şi nici nu cred că situaţia poate fi dezamorsată de azi pe mâine discutând frumos cu oamenii, dar, cu certitudine, dacă ne străduim şi noi şi partea maghiară să ne aşezăm în linişte, să discutăm, să vedem unde am greşit în ultimii două sute de ani şi ce ar trebui să facem mai bine în următoarele perioade, vom găsi soluţii”, a răspuns Johannis.
Întrebat la ce se aşteaptă din partea vicepremierului maghiar, Zsolt Semjen, care ar trebui să participe, vineri, la Sfântu Gheorghe, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Maghiarilor, Iohannis a răspuns că nu dă „lecţii unui demnitar străin”, dar s-ar bucura ca acesta „să aibă o atitudine împăciuitoare”.
Întrebat dacă, în eventualitatea regionalizării, judeţul Sibiu ar avea de suferit în cazul în care s-ar afla în aceeaşi regiune cu judeţele Harghita şi Covasna, Iohannis a răspuns că „aceste două judeţe nu reprezintă o problemă în sine”.
„Problema vine din tratarea necorespunzătoare a chestiunii naţionale. De aceea, nu văd nicio posibilă abordare care rezolvă problema într-o zi, într-o săptămână sau într-un an. Aceste chestiuni se rezolvă dacă ambele părţi abordează foarte serios problema o perioadă îndelungată. Să nu credem că problema a apărut luna trecută sau anul trecut. Problema a apărut, încet, încet, dar sigur, într-o perioadă foarte lungă. Şi dacă la început a fost o nemulţumire a românilor care au fost ignoraţi în Ardeal, acum este o problemă a secuilor, care, în anumite aspecte, doresc mai multă atenţie”, a afirmat Iohannis.
Duminică seară, aproximativ 5.000 de persoane au participat, la Târgu Mureş, la un miting organizat de CNS, pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, purtând steaguri şi fanioane secuieşti, precum şi pancarte cu mesaje pro-autonomie.
În aceeaşi zi, demonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au fost organizate în Ungaria, dar şi în oraşe importante din Europa – Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm şi Zurich, şi America – în apropiere de Casa Albă, la New York, Cleveland, Los Angeles, Toronto şi Ottawa, potrivit MTI.