„După aproape un an şi jumătate de guvernare contradictorie, cu măsuri economice şi fiscale fără orizont, Victor Ponta ne demonstrează tuturor că singurul model economic pe care îl utilizează este câştigul electoral. Reducerea temporară a CAS nu poate fi altceva decât o ‘electorată’ pentru mediul de afaceri”, afirmă Iohannis, potrivit unui comunicat remis, joi, Agerpres.
El susţine că PNL s-a pronunţat ferm în favoarea reducerii poverii fiscale asupra muncii încă de la începutul anului 2013, „care era de fapt, din punct de vedere economic, momentul optim de stimulare a mediului de afaceri prin reducerea CAS la angajator”.
„Ne-am bucura ca iniţiativa şi eforturile PNL să prindă viaţă, într-un final, prin reducerea poverii fiscale pe muncă, dacă am fi siguri că nu avem de-a face cu o nouă inducere în eroare. Suntem îndreptăţiţi însă să considerăm că amânarea acestei măsuri, vreme de un an şi jumătate, a făcut parte din strategia electorală a Guvernului Ponta, care acum, când se apropie alegerile prezidenţiale, doreşte să arate românilor că îi pasă şi de clasa antreprenorială şi de locurile de muncă”, adaugă Iohannis.
El arată că este îngrijorător faptul că Guvernul nu a reuşit să convingă FMI în privinţa reducerii CAS la angajator cu 5 puncte procentuale.
‘Primul-ministru a anunţat că FMI a amânat pentru luna noiembrie evaluarea acordului cu România. În condiţiile în care noiembrie va fi chiar punctul culminant al campaniei pentru alegerile prezidenţiale, ar trebui să înţelegem că FMI a scos deja România, pentru 2014, de pe agenda evaluărilor?’, mai spune Iohannis.
Potrivit acestuia, ar fi cu adevărat „dramatic” pentru economia României ca FMI să fi refuzat măsura reducerii CAS din considerente de sustenabilitate.