„Mi-aş dori ca în această campanie să începem să dărâmăm mituri, să deconstruim prejudecăţi care ne-au ţinut pe loc şi să vedem dincolo de ele. Nu noi ca persoane, ci noi, românii, ca popor, ca societate, ca naţiune de cetăţeni. Nu întâmplător mi-am intitulat viziunea şi proiectul prezidenţial ‘România lucrului bine făcut’. ‘România lucrului bine făcut’ începe exact cu abandonarea a două asemenea mituri, a două idei păguboase şi deloc adevărate: aceea că în ‘România nu se poate, că la noi e altfel’ şi aceea că ‘merge şi aşa’, ‘ne-om descurca noi cumva’. Din păcate, pe ultima dintre ele am auzit-o chiar de la cel care conduce Guvernul României. Eu cred că ceea ce ni se potriveşte este tocmai filosofia lucrului bine făcut. Vine din trecutul nostru, din ceea ce am construit ca naţiune de-a lungul timpului. Există părţi din moştenirea noastră istorică şi culturală care sunt expresia ‘lucrului bine făcut’ şi cu care ne mândrim”, a spus Iohannis, la Palatul Parlamentului, la lansarea programului său prezidenţial „România lucrului bine făcut”.
El a subliniat că preşedintele este cel care poate imprima o direcţie naţiunii.
„Nu doar ce face preşedintele contează, ci mai ales comportamentul, conduita, ţinuta şi expresia lui publică. Acestea au, de fapt, un impact major asupra mediului politic şi asupra întregii societăţi. O schimbare profundă în societate nu poate începe decât de la vârf, de la preşedinte, ca persoană învestită cu cea mai mare încredere şi legitimitate democratică. Dacă vrem altfel de politică, trebuie să începem prin a avea un preşedinte cu altă conduită, ţinută şi expresie publică. Am văzut că Victor Ponta vrea să fie un preşedinte util. Util cui? Util baronilor? Util puşcăriabililor? Util clientelei politice? Românii pot judeca deja între modelul de politician aşa-zis „util” şi modelul pe care eu l-am asumat: acela bazat pe seriozitate, respect, competenţă şi rezultate măsurabile„, a afirmat Iohannis.
Liderul PNL a subliniat că se angajează ca preşedinte în câteva domenii să fie garant, arătând că va fi ferm în faţa oricăror abuzuri sau derapaje. În acest sens, el a indicat marile orientări de politică externă şi de securitate.
„În viitorii zece ani, România poate deveni un reper important pe harta geopolitică mondială, prin furnizarea de securitate în plan regional”, a arătat Iohannis.
De asemenea, el a arătat că va fi un garant al statului de drept şi al independenţei justiţiei.
„Statul de drept nu este o noţiune abstractă, ci una cât se poate de concretă. În vreme ce stânga doar afirmă acest principiu, parlamentarii săi votând în mod constant pentru menţinerea imunităţii celor urmăriţi penal, dreapta se poziţionează în mod clar în sensul susţinerii demersurilor justiţiei. Tema independenţei justiţiei ne diferenţiază astăzi de stânga politică. Consolidarea statului de drept este instrumentul prin care ne putem opune ‘baronizării’ şi feudalizării României„, a subliniat Klaus Johannis.
În plus, el a indicat că va fi un garant al principiului că cetăţeanul este înaintea statului iar instituţiile statului servesc şi respectă cetăţeanul.
„Prea mult timp şi prea adânc s-a perpetuat impresia că cetăţenii lucrează ei în folosul statului. Sau că sunt cifre într-o contabilitate şi birocraţie seacă. Nu. Statul trebuie să înceteze să mai fie o piedică pentru români şi să devină eficient, dinamic şi suplu, adaptat permanent nevoilor cetăţeanului. Este rolul preşedintelui României să indice permanent această prioritate celor responsabili”, a completat Johannis.
Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Johannis, şi-a lansat, luni, la Palatul Parlamentului, programul intitulat „România lucrului bine făcut”.