John Kerry dezvăluie motivul pentru care SUA a ales să instaleze minireactoare nucleare în România. Oficialul american a acordat un interviu pentru Digi24 în care a vorbit despre soluțiile pe care SUA le propune la actuala criză prin care trece omenirea lovită de fenomene meteorologice din ce în ce mai violente.
Întrebat de ce a fost aleasă România pentru acest sistem cu totul nou, John Kerry a răspuns: „Pentru că românii au mai lucrat cu energia nucleară înainte, pentru că au vrut să facă acest lucru şi pentru că noi credem că are sens”. Acesta a adăugat că această tehnologie presupune folosirea unor reactoare nucleare mai mici, care sunt mult mai uşor de gestionat, sunt mult mai standardizate şi costă mai puţin: „Şi au noi măsuri în interiorul lor care oferă siguranţa pe care oamenii o vor cere şi vor să o aibă!”. „Aşadar, credem că preşedintele Klaus Iohannis este clar în privinţa faptului că el crede că aceasta este o cale de a merge mai departe. Românii au gestionat eficient energia nucleară aici, mai mult de 20-26 de ani, am arătat că este uşor de gestionat. Şi noi avem tehnologii noi, apropo, vom face acelaşi lucru”, a mai spus John Kerry.
România este prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea centralei NuScale VOYGR, cu 6 module SMR şi o capacitate instalată de 462 MWe în acest deceniu, a anunţat Nuclearelectrica. Anunţat la COP26, în noiembrie 2021, proiectul SMR al României se dezvoltă într-un ritm consolidat. După o serie de etape, proiectul se află în prezent în faza de studiu FEED (Front-End Engineering and Design). Canada şi Coreea de Sud şi-au manifestat, la rândul lor, interesul pentru dezvoltarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România.