John Kerry a deschis cea de-a doua ediție a ‘Dialogului strategic și comercial’ între Washington și New Delhi, care au pus bazele în 2015 ale acestui forum pe probleme de securitate și comerț după modelul ‘Dialogului strategic și economic’ între SUA și China.
‘La urma urmei, Statele Unite și India sunt țări lideri ale lumii. Suntem cele mai puternice și cele mai mari democrații din lume’, a declarat John Kerry alături de ministrul comerțului Penny Pritzker și de omologii lor indieni Sushma Swaraj și Nirmala Sitharaman.
‘Atunci când India și Statele Unite ale Americii își unesc forțele, beneficiile sunt resimțite nu numai în țările noastre, ci și în multe altele, nu numai în regiune’, a dat asigurări șeful diplomației americane.
John Kerry nu a menționat China, rivalul Indiei, însă umbra Beijingului planează în mod sistematic asupra discuțiilor în materie de securitate și economie pe care Statele Unite le au cu partenerii lor din Asia.
Totodată, în sectorul apărării, ministrul american al apărării Ashton Carter și omologul său indian Manohar Parrikar au semnat luni la Washington un acord de colaborare care prevede un acces reciproc la bazele militare pentru mentenanță și aprovizionare cu echipamente de apărare. Potrivit șefului Pentagonului, în acest fel va fi mult mai ușoară în termeni logistici organizarea de operațiuni militare comune.
SUA și India s-au apropiat în mod spectaculos din anii 2000 sub președinția republicanului George W. Bush și apoi sub cea a democratului Barack Obama, cu scopul ‘reechilibrării’ Americii către Asia pentru a contrabalansa influența Chinei.
Secretarul de stat american urmează să se întâlnească miercuri cu premierul indian Narendra Modi, care s-a aflat în iunie în vizită oficială la Washington unde a cerut o mai mare cooperare economică și militară între ele două țări, cu scopul creșterii schimburilor comerciale între cele două țări până la 500 de miliarde de euro pe an.