Attila Ambrus devenise în anii ’90 spaima bancherilor din Ungaria, după ce a comis zeci de jafuri. S-a născut în Miercurea Ciuc şi , înainte să devină infractor, a jucat hochei pe gheaţă.
Şapte ani s-au chinuit poliţiştii să-l prindă, iar în 2002 a fost condamnat la 17 ani de închisoare.
Citeşte şi Trei români au jefuit cinci bănci în Italia. Au furat bani şi bijuterii în valoare de 60.000 de euro
Românul şi-a căpătat porecla de „Banditul Whisky”, pentru că obişnuia să bea câte un pahar de tărie în barurile din apropierea băncilor pe care urma să le jefuiască. Bărbatul era cunoscut şi pentru îndrăzneala sa: le ducea funcţionarelor flori înainte de jaf şi le trimitea sticle de vin chiar poliţiştilor care se ocupau de cazul lui.
În urmă cu câţiva ani, Attila Ambrus a fost eliberat din închisoare, pentru bună purtare. Acum, la 45 de ani, a devenit olar şi îşi expune produsele la un târg meşteşugăresc din Sfântu Gheorghe.
Attila Ambrus a devenit celebru în întreaga lume după ce un american a scris o carte despre el, intitulata „Balada banditului Whisky”. Acum, povestea banditului poate deveni subiect de film după ce drepturile de ecranizare au fost cumpărate chiar de celebrul actor Johnny Depp.
Autoritățile maghiare au reușit să-l captureze pe Attila Ambrus după aproape șase ani de căutări, timp în care devenise deja un personaj celebru și chiar simpatizat de mulți oameni. „Cred că m-au simpatizat din două motive, primul pentru că nu am rănit niciodată pe nimeni, iar în al doilea, pentru că în Europa Centrală și de Est băncile nu erau bine văzute, iar eu, un om simplu, am îndrăznit să atac aceste instituții„, a declarat Ambrus, pentru Agerpres.
Citeşte şi Salarii nesimţite la stat. Cine este bancherul care câştigă 23.000 de euro pe lună
El a mărturisit că toată aventura a pornit de la o femeie. Treceau printr-o perioadă grea din punct de vedere financiar, aveau multe datorii și atunci n-a găsit altă soluție. „A fost o alegere conștientă (…) Nu-mi pare rău de nimic, mi-am ispășit pedeapsa, am tras multe consecințe și multe învățături din toate astea, dar nu recomand nimănui să mă ia ca exemplu„, a mai spus Ambrus Attila.
Bărbatul, în vârstă de aproape 45 de ani, a adăugat că după ieșirea din închisoare a mai intrat doar o singură dată într-o bancă, dar nu cu intenția de a o jefui, și că preferă să-și păstreze singur banii. ‘Nu cred în bănci și cred că nici ele în mine’, a spus acesta zâmbând.