Johnson & Johnson subliniază într-un comunicat dat publicităţii marţi că sănătatea persoanelor care folosesc produsele sale este prioritatea numărul unu. „Suntem conștienți de o tulburare extrem de rară care implică cheaguri de sânge în combinație cu trombocite scăzute la un număr mic de persoane care au primit vaccinul nostru COVID-19”, transmite compania americană.
Johnson&Johnson menționează autoritățile medicale din SUA analizează șase cazuri raportate în Statele Unite din peste 6,8 milioane de doze administrate și, dintr-o precauție extremă, CDC și FDA au recomandat o pauză în utilizarea vaccinului.
Compania anunță că lucrează îndeaproape cu experți medicali și autorități din domeniul sănătății și susține cu tărie comunicarea deschisă a acestor informații către profesioniștii din domeniul sănătății și către public.
România urma să primească miercuri prima tranșă de 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson.
Citeşte şi Milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson au fost distruse după ce au fost fabricate greșit
În studiul clinic pentru vaccinul Johnson&Johnson, cea mai frecventă reacție adversă locală raportată a fost durerea la nivelul locului de injectare (48,6%). Cele mai frecvente reacții adverse sistemice au fost cefalee (38,9%), oboseală (38,2%), mialgie (33,2%) și greață (14,2%). Febra mai mare de 38,0°C a fost observată la 9% dintre participanți.
Majoritatea reacțiilor adverse a apărut în decurs de 1–2 zile de la vaccinare și reacțiile adverse au avut intensitate ușoară până la moderată și durată scurtă.
În prospect, există informații potrivit cărora au fost raportate evenimente de anafilaxie. În asociere cu vaccinarea pot surveni reacții asociate cu anxietatea, incluzând reacții vasovagale (sincopă), hiperventilație sau reacții asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecţiei cu acul.
După 14 zile de la vaccinare:
Între 18 și 64 de ani – 64,2%
65 de ani și peste – 82,4%
După 28 zile de la vaccinare
Între 18 și 64 de ani – 65,1 %
65 de ani și peste – 74,0%