Jose Manuel Barroso a ţinut ultimul discurs în Parlamentul European ca Preşedinte al Comisiei Europene

Jose Manuel Barroso şi-a ţinut marţi ultimul discurs în Parlamentul European după 10 ani de mandat la conducerea Comisiei Europene, dar puţini deputaţi europeni au venit să-l asculte şi cei au făcut acest lucru au avut păreri împărţite, relatează EUObserver, poitrivit Agerpres.
Filip Stan
22 oct. 2014, 08:33
Jose Manuel Barroso a ţinut ultimul discurs în Parlamentul European ca Preşedinte al Comisiei Europene

Optând mai degrabă pentru o analiză spontană a perioadei în care a fost la conducerea Comisie Europene decât pentru un discurs oficial, Barroso a vorbit mai mult de o jumătate de oră prezentând cele mai importante realizări ale executivului UE în perioada mandatului său.

El a afirmat că cel mai ‘emoţionant’ moment a fost obţinerea Premiului Nobel pentru Pace în 2012 şi a declarat că s-a simţit ‘extrem de mândru’ de obiectivele stabilite în domeniul protecţiei mediului. Barroso a făcut o mărturisire celor care critică situaţia actuală din UE: ‘Să nu uităm de unde am plecat’.

Jose Manuel Barroso a menţionat că de când a preluat primul mandat, în 2004, Uniunea Europeana a depăşit o criză constituţională (respingerea Constituţiei UE în Franţa şi Olanda), o criză a datoriilor suverane şi o criză economică.

UE se confruntă în prezent cu o criză geopolitică, marcată de poziţia tot mai războinică a Rusiei, atitudinea acestei ţări faţă de Ucraina fiind „inacceptabilă”, a spus politicianul portughez.

Citeşte şi Jose Manuel Barroso consideră că două mandate la conducerea CE îi sunt suficiente

Preşedintele în exerciţiu al CE, al cărui mandat se încheie în mod oficial la 31 octombrie, a respins criticile potrivit cărora Comisia s-a concentrat prea mult pe austeritate şi a atribuit această situaţie lipsei politicilor axate pe investiţii la nivel naţional.

El şi-a încheiat alocuţiunea cu un simplu „Auf Wiedersehen, Goodbye, Au revoir, Adeus”. Dar, în timp ce Barroso şi echipa sa au primit ovaţii, mai puţin de 200 dintre cei 751 de eurodeputaţi au venit pentru a marca sfârşitul ‘deceniului Barroso’, iar cei prezenţi au fost zgârciţi cu laudele.

Manfred Weber, liderul grupului PPE, familia politică europeană din care face parte Barroso, a admis că eurodeputaţilor le-ar fi plăcut să vadă un preşedinte al Comisiei Europene mai „vehement”, dar i-a dat o evaluare „pozitivă”.

Liderul socialiştilor din PE, Gianni Pitella, a declarat că „îi pare rău” de faptul Barroso nu a vorbit niciodată de rata şomajului din UE, în timp ce liberalul Pavel Telicka a spus că portughezul a arătat o „lipsa reală de leadership” în timpul mandatului său.

Eurodeputatul ecologist Philippe Lamberts a remarcat că un sfert dintre europeni sunt acum expuşi riscului de sărăcie, menţionând că acesta este cu ‘patru procente mai mare decât în urmă cu cinci ani’.

Liderul euroscepticilor, britanicul Nigel Farage, a salutat atitudinea lui Barroso în dezbaterea din Marea Britanie cu privire la apartenenţa la UE.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care ca simplu europarlamentar a avut multe dezbateri aprinse cu Barroso, a apreciat că politicianul portughez merită „respect şi recunoaştere” pentru cei 10 ani de viaţă publică dedicată Uniunii Europene.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
România a pierdut cea mai frumoasă cântăreață. Era diva României. Era un fenomen, un simbol
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație