Optând mai degrabă pentru o analiză spontană a perioadei în care a fost la conducerea Comisie Europene decât pentru un discurs oficial, Barroso a vorbit mai mult de o jumătate de oră prezentând cele mai importante realizări ale executivului UE în perioada mandatului său.
El a afirmat că cel mai ‘emoţionant’ moment a fost obţinerea Premiului Nobel pentru Pace în 2012 şi a declarat că s-a simţit ‘extrem de mândru’ de obiectivele stabilite în domeniul protecţiei mediului. Barroso a făcut o mărturisire celor care critică situaţia actuală din UE: ‘Să nu uităm de unde am plecat’.
Jose Manuel Barroso a menţionat că de când a preluat primul mandat, în 2004, Uniunea Europeana a depăşit o criză constituţională (respingerea Constituţiei UE în Franţa şi Olanda), o criză a datoriilor suverane şi o criză economică.
UE se confruntă în prezent cu o criză geopolitică, marcată de poziţia tot mai războinică a Rusiei, atitudinea acestei ţări faţă de Ucraina fiind „inacceptabilă”, a spus politicianul portughez.
Citeşte şi Jose Manuel Barroso consideră că două mandate la conducerea CE îi sunt suficiente
Preşedintele în exerciţiu al CE, al cărui mandat se încheie în mod oficial la 31 octombrie, a respins criticile potrivit cărora Comisia s-a concentrat prea mult pe austeritate şi a atribuit această situaţie lipsei politicilor axate pe investiţii la nivel naţional.
El şi-a încheiat alocuţiunea cu un simplu „Auf Wiedersehen, Goodbye, Au revoir, Adeus”. Dar, în timp ce Barroso şi echipa sa au primit ovaţii, mai puţin de 200 dintre cei 751 de eurodeputaţi au venit pentru a marca sfârşitul ‘deceniului Barroso’, iar cei prezenţi au fost zgârciţi cu laudele.
Manfred Weber, liderul grupului PPE, familia politică europeană din care face parte Barroso, a admis că eurodeputaţilor le-ar fi plăcut să vadă un preşedinte al Comisiei Europene mai „vehement”, dar i-a dat o evaluare „pozitivă”.
Liderul socialiştilor din PE, Gianni Pitella, a declarat că „îi pare rău” de faptul Barroso nu a vorbit niciodată de rata şomajului din UE, în timp ce liberalul Pavel Telicka a spus că portughezul a arătat o „lipsa reală de leadership” în timpul mandatului său.
Eurodeputatul ecologist Philippe Lamberts a remarcat că un sfert dintre europeni sunt acum expuşi riscului de sărăcie, menţionând că acesta este cu ‘patru procente mai mare decât în urmă cu cinci ani’.
Liderul euroscepticilor, britanicul Nigel Farage, a salutat atitudinea lui Barroso în dezbaterea din Marea Britanie cu privire la apartenenţa la UE.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care ca simplu europarlamentar a avut multe dezbateri aprinse cu Barroso, a apreciat că politicianul portughez merită „respect şi recunoaştere” pentru cei 10 ani de viaţă publică dedicată Uniunii Europene.