Având în vedere poziția sa fiscală puternică, Rusia și-ar putea permite să reducă producția zilnică cu 5 milioane de barili fără ca economia sa să sufere prea multe daune, au transmis analiștii JPMorgan, citaţi de Bloomberg.
Cu toate acestea, pentru o mare parte a restului lumii, decizia ar putea fi terifiantă. Dispariția a trei milioane de barili de petrol pe zi de pe piața mondială ar putea aduce prețul la bursa de la Londra la 290 de dolari pe baril, în timp ce unii se tem că această sumă ar putea crește la 380 de dolari pe baril. În prezent, preţul petrolului pe burse se situeată între 110 şi 120 de dolari pe baril.
Țările membre G7 lucrează la un mecanism complicat care ar limita prețul la care poate ajunge petrolul rusesc, iar motivul pentru aceasta este creșterea presiunii asupra rușilor, din cauza conflictului din Ucraina.
Este probabil ca, în cazul restricțiilor de preț, rușii să decidă să se răzbune reducând producția pentru a da o lovitură dureroasă Occidentului. „Tensiunea actuală de pe piața mondială a petrolului este în avantajul Rusiei”, spun analiștii JPMorgan Chase într-un mesaj pe care l-au trimis clienților lor.