Instanţa a amânat judecarea recursului după ce fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu au spus că vor un nou termen de judecată pentru a-şi putea angaja avocat.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au amânat astfel pentru a doua oară judecarea recursului fraţilor Mararu, după ce la termenul din 19 februarie aceştia au formulat o cerere similară, instanţa amânând atunci dezbaterile pentru 26 februarie.
Tribunalul Bucureşti a dispus, în 13 februarie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Bogdan şi Răzvan Mararu, pentru că l-ar fi plătit pe Vitalie Proca să îl omoare pe Dumitru „Puiu” Mironescu, în atentat căzând însă victimă un tânăr care locuieşte în aceeaşi zonă. Decizia din 13 februarie a Tribunalului Bucureşti a fost contestată de Bogdan şi Răzvan Mararu la Curtea de Apel Bucureşti.
Judecătorul Tribunalului Bucureşti a arătat în motivarea deciziei de arestare preventivă că instigarea lui Vitalie Proca la asasinarea planificată a lui Dumitru „Puiu” Mironescu este de o gravitate extremă, iar lăsarea în libertate a fraţilor Mararu poate duce la escaladarea conflictului şi la noi victime colaterale.
Instanţa a precizat că Răzvan şi Bogdan Mararu l-au instigat şi i-au acordat sprijin lui Vitalie Proca pentru a-l ucide pe Ion Dumitru Mironescu zis „Puiu”.
„Astfel, Proca a urmărit-o pe partea vătămată I.M.N.R. (pe care a confundat-o cu M.I.D. – adevărata persoană vizată), iar în seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, din autoturism a executat mai multe focuri de armă cu un pistol mitralieră şi cu un pistolul asupra părţii vătămate, în faţa locuinţei acesteia. Se reţine că inculpaţii au luat hotărârea de a-l ucide pe M.I.D., ca act de răzbunare împotriva acestuia. Inculpaţii M.R.N. şi M.B.A. au acţionat cu premeditare, procurând un autoturism pe care l-au încredinţat inculpatului P.V. pentru a-l folosi la comiterea atacului armat”, notează instanţa în motivare.
Judecătorul a mai arătat că Bogdan Mararu „a dat dovadă de perseverenţă infracţională” şi a săvârşit „cu intenţie” faptele de care este acuzat în acest dosar, într-o perioadă în care se afla în termenul de încercare stabilit într-o altă cauză în care fusese condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
Procurorii îi acuză pe Bogdan şi Răzvan Mararu că, în toamna anului trecut, l-au pus pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Ioan Dumitru Mironescu, pentru a se răzbuna.
Aceştia i-au dat lui Proca un autoturism marca Audi A6, folosit la comiterea faptei, i-au plătit o sumă de bani şi i-au oferit elementele necesare pentru identificarea lui Puiu Mironescu, ţinând permanent legătura cu acesta, prin intermediari, înainte şi după comiterea faptei.
În 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, Vitalie Proca l-a împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, pe care l-a confundat cu Puiu Mironescu. Isăilă a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.
Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, în 17 ianuarie, începerea urmăririi penale faţă de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Proca a fost prins în 6 februarie la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul Bucureşti. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.
Într-un alt dosar, în 13 februarie, Curtea de Apel Bacău a emis un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Dumitru Mironescu, la cererea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care îl acuză că a comandat uciderea lui Bogdan Mararu. Decizia Curţii de Apel Bacău a fost contestată de Mironescu la instanţa supremă, care în 18 februarie i-a respins recursul, astfel că acesta este cercetat în continuare în arest.
Cinci persoane sunt cercetate în arest pentru tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu, din 11 ianuarie. Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuş, Ovidiu Popa, Petrică Jâtaru şi Emil Cristofor sunt acuzaţi de omor calificat, distrugere şi acte de terorism, după ce au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu, la Piatra Neamţ
Daniel Pădurariu a planificat asasinarea lui Bogdan Mararu, pe fondul unor conflicte mai vechi cu familia acestuia, şi l-a pus pe Cosmin Irinel Lăcătuş să găsească două persoane care, pentru 7.000 de euro, să monteze dispozitivul exploziv, acestea cerând 15.000 de euro dacă Mararu moare, arăta instanţa Curţii de Apel Bacău în motivarea deciziei de arestare.
Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamt, împreună cu ofiţeri de politie judiciară din cadrul BCCO Bacău şi SCCO Neamţ, au prins în 11 ianuarie în flagrant delict trei membri ai grupului infracţional care au amplasat dispozitivul exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu. Maşina sub care s-a găsit explozibilul se afla la o distanţă de un metru şi jumătate de blocul în care locuieşte Bogdan Mararu, aflat pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamţ, într-o zonă unde se află şi sediul Direcţiei de Finanţe, Spitalul Judeţean, două biserici şi o bancă.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, spunea atunci că suspecţii erau monitorizaţi de SRI şi DIICOT încă din luna decembrie 2012, iar în 11 ianuarie SRI a intervenit pentru prinderea acestora. Potrivit acestuia, SRI a găsit sub maşina de la Piatra Neamţ „un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină”.
Bogdan Mararu este fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.
În 14 noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.