Procurorul care instrumentează dosarul privind ameninţările primite de judecătoarea Curţii Constituţionale, Aspazia Cojocaru, a decis punerea acesteia, pe durata anchetei, sub protecţia discretă a Poliţiei.
Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, Aspazia Cojocaru va fi păzită de poliţişti pe traseul domiciliu-serviciu şi retur, precum şi atunci când va face deplasări „la ţară”. Potrivit surselor citate, paza va fi asigurată „discret”, cel mai probabil de către angajaţi în civil ai Poliţiei, şi nu de către „mascaţi”.
Aspazia Cojocaru a reclamat, în 6 iulie, la Parchetul instanţei supreme că a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, cu privire la votul pe care urma să îl dea.
„O să ajungi exact ca Elodia!”, scria pe unul dintre biletele pe care judecătoarea le-a primit. Pe biletul care conţinea mesajul de ameninţare mai era desenată o cruce neagră.
Aspazia Cojocaru crede că cei care au ameninţat-o au făcut-o la comandat altor persoane. „Sunt interese mari în spate ale unor oameni care nu vor să piardă. Cei care au procedat în felul în care au făcut-o… Hmmm!… Ştiau că încalcă legea, dar nu s-au gândit că pot fi opriţi. Iată că în ţara asta există instituţii şi oameni care-și fac datoria şi apără legea”, a declarat Cojocaru pentru Evenimentul Zilei.
Întrebată cine ar fi putut să orchestreze ameninţările la adresa sa, magistratul a răspuns: „Din informaţiile pe care le am, cunosc că ameninţările cu moartea au venit dintr-o parte a clasei politice”.
Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, în 22 august, că în ancheta privind ameninţarea transmisă Aspaziei Cojocaru, a fost identificată imprimanta cu care s-a scris pe plicul trimis la CC, precizând că plicul nu a fost imprimat în penitenciar, ci „în altă parte”.
Nicu Pîrlăţeanu, încarcerat la Penitenciarul Giurgiu pentru că şi-a omorât tatăl, a fost identificat ca fiind autor al ameninţării cu moartea transmisă judecătoarei în 10 iulie.
Răspunzând unei întrebări cu privire la existenţa unei imprimante în închisoare, procurorul general a spus că plicul a fost imprimat „în altă parte”, fără să precizeze locul unde se află imprimanta.