UPDATE Camelia Bogdan, prima reacţie la România TV:
Este o decizie nelegală.
***
Decizia nu este definitivă, poate fi atacată în termen de 15 zile.
În această cauză Fundaţia pentriu Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) fondată de Dan Voiculescu, condamnat în dosarul ICA şi Grupul de Investigaţii Politice au formulat cereri de intervenţie accesorie în interesul reclamantei Inspecţia judiciară, cereri care au fost admise.
A fost însă respinsă cererea de intervenţie accesorie formulată în interesul Cameliei Bogdan de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România. A fost de asemenea respinsă cererea de despăgubiri formulată de Camelia Bogdan.
Decizia poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
COMUNICAT CSM
În şedinţa de azi, 8 februarie 2017, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Camelia Bogdan, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti.
În temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia pentru judecători a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. b) din acelaşi act normativ – „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.
Hotărârea secţiei va cuprinde, alături de alte elemente prevăzute de lege, descrierea faptei pentru care s-a aplicat sancţiunea disciplinară menţionată, urmând a fi redactată şi publicată pe site-ul Consiliului în termen de 20 de zile de la pronunţare.
Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
***
Ce prevăd articolele invocate în decizia CSM, din Legea 303/200 privind statutul magistratului:
Art 100 Sancţiunile disciplinare care se pot aplica judecătorilor şi procurorilor, proporţional cu gravitatea abaterilor, sunt: (…)
e) excluderea din magistratură.
Art 99 Constituie abateri disciplinare: (…)
b) încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii
***
Camelia Bogdan a sesizat pe 11 aprilie 2016 Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Motivul: modul în care se derulează cercetarea disciplinară a Inspecţiei Judiciare împotriva sa, scrie Adevărul.
Inspecţia s-a autosesizat în urma unor articole de presă publicate de Antena 3 şi un site afiliat trustului Intact. Autosesizarea IJ a avut la bază o „investigaţie jurnalistică“ realizată de Mugur Ciuvică, care susţine că judecătoarea a participat, în calitate de lector, la un seminar susţinut de APIA – aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Pentru participarea sa, Bogdan a primit 10.000 de lei, bani care erau consemnaţi public în declaraţia de avere.
Mugur Ciuvică arăta că judecătoarea nu ar fi fost imparţială în proces, deoarece Ministerul era parte vătămată în dosarul ICA. La rândul său, Bogdan a cerut CSM să-I fie apărată reputaţia. Ea a arătat că nu a fost în conflict de interese, şi că banii pe care i-ar fi primit nu proveneau de la Ministerul Agriculturii, ci dintr-un împrumut contractat de Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
***
Camelia Bogdan este judecătoarea care l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu în dosarul ICA.
Numele lui Camelia Bogdan a fost pomenit într-o înregistrare prezentată de România TV, în care Traian Băsescu descrie România ca fiind un stat mafiot, controlat din umbră de executanţi puternici.
Discuţie Interlocutor – Traian Băsescu
Interlocutor: Şi aveţi înregistrări cu toţi?
Traian Băsescu: Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da’ să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet. Da? Hai băieţi să-l aruncăm în aer! Vreţi să-mi distrugeţi familia?
Interlocutor: Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?
Traian Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.
Interlocutor: Probleme cu dosarul Voiculescu?
Traian Băsescu: Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urma trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.
Interlocutor: Sunteţi supărat pe ei.
Traian Băsescu: Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti