Judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă din magistratură. Camelia Bogdan: Este o decizie nelegală

Judecătoarea Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură de Consiliul Superior al Magistraturii, informează România TV. Decizia nu este definitivă.
Filip Stan
08 feb. 2017, 12:54
Judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă din magistratură. Camelia Bogdan: Este o decizie nelegală

UPDATE Camelia Bogdan, prima reacţie la România TV:

Este o decizie nelegală.

***

Decizia nu este definitivă, poate fi atacată în termen de 15 zile.

În această cauză Fundaţia pentriu Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) fondată de Dan Voiculescu, condamnat în dosarul ICA şi Grupul de Investigaţii Politice au formulat cereri de intervenţie accesorie în interesul reclamantei Inspecţia judiciară, cereri care au fost admise.

A fost însă respinsă cererea de intervenţie accesorie formulată în interesul Cameliei Bogdan de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România. A fost de asemenea respinsă cererea de despăgubiri formulată de Camelia Bogdan.

Decizia poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

COMUNICAT CSM

În şedinţa de azi, 8 februarie 2017, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Camelia Bogdan, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti.

În temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia pentru judecători a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. b) din acelaşi act normativ – „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.

Hotărârea secţiei va cuprinde, alături de alte elemente prevăzute de lege, descrierea faptei pentru care s-a aplicat sancţiunea disciplinară menţionată, urmând a fi redactată şi publicată pe site-ul Consiliului în termen de 20 de zile de la pronunţare.

Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

***

Ce prevăd articolele invocate în decizia CSM, din Legea 303/200 privind statutul magistratului:

Art 100 Sancţiunile disciplinare care se pot aplica judecătorilor şi procurorilor, proporţional cu gravitatea abaterilor, sunt: (…)

e) excluderea din magistratură.

Art 99 Constituie abateri disciplinare: (…)

b) încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii

***

Camelia Bogdan a sesizat pe 11 aprilie 2016 Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Motivul: modul în care se derulează cercetarea disciplinară a Inspecţiei Judiciare împotriva sa, scrie Adevărul.

Inspecţia s-a autosesizat în urma unor articole de presă publicate de Antena 3 şi un site afiliat trustului Intact. Autosesizarea IJ a avut la bază o „investigaţie jurnalistică“ realizată de Mugur Ciuvică, care susţine că judecătoarea a participat, în calitate de lector,  la un seminar susţinut de APIA – aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Pentru participarea sa, Bogdan a primit 10.000 de lei, bani care erau consemnaţi public în declaraţia de avere.

Mugur Ciuvică arăta că judecătoarea nu ar fi fost imparţială în proces, deoarece Ministerul era parte vătămată în dosarul ICA. La rândul său, Bogdan a cerut CSM să-I fie apărată reputaţia. Ea a arătat că nu a fost în conflict de interese, şi că banii pe care i-ar fi primit nu proveneau de la Ministerul Agriculturii, ci dintr-un împrumut contractat de Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. 

***

Camelia Bogdan este judecătoarea care l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu în dosarul ICA.

Numele lui Camelia Bogdan a fost pomenit într-o înregistrare prezentată de România TV, în care Traian Băsescu descrie România ca fiind un stat mafiot, controlat din umbră de executanţi puternici.

Discuţie Interlocutor – Traian Băsescu

Interlocutor: Şi aveţi înregistrări cu toţi?

Traian Băsescu: Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da’ să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet. Da? Hai băieţi să-l aruncăm în aer! Vreţi să-mi distrugeţi familia?

Interlocutor: Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?

Traian Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.

Interlocutor: Probleme cu dosarul Voiculescu?

Traian Băsescu: Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urma trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.

Interlocutor: Sunteţi supărat pe ei.

Traian Băsescu: Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Orașul din România care a pregătit deja cea mai frumoasă piață de Crăciun. Vrea să atragă turiști din țară și din toată lumea, are un concept unic, iar intrarea va fi liberă
Capital.ro
Doliu şi durere în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul DANIEL...
Playtech.ro
O familie a găsit o baltă cu apă verde în mijlocul deșertului din Iudeea. Au decis să intre în ea și ce a urmat a...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
O nouă formă de hoție îi vizează pe turiștii români într-un oraș european aflat la mare căutare. „Nu vă lăsați, fotografiați tot”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Blinkist, aplicația cu care poți citi într-o săptămână ceea ce nu ai avut timp să citești într-un an
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ea este Camelia, românca găsită fără suflare lângă o gară din Italia. Ce au descoperit anchetatorii pe corpul femeii
Cancan.ro
Singura stațiune exotică din România. Seamănă izbitor cu Maldive sau Bora Bora
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
O celebră bancă a fost închisă. Toate conturile au fost blocate. Cum se vor returna banii
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Kelemen Hunor despre viitoarea guvernare: „Unul dintre PSD sau PNL trebuie să fie în opoziție”
MediaFlux
Dobrogea a fost ȚINTA unui ATAC AERIAN! Au intervenit avioanele de luptă!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Depresia nu mai este boala secolului. Care e afecțiunea ce lovește tot mai puternic