Cea mai veche decizie nemotivată este achitarea lui Vasile Blaga, în dosarul DNA, pe data de 30 octombrie 2017. Părţile nu pot face apel împotriva deciziei judecătoreşti până la comunicarea motivării.
Sesizarea Inspecţiei Judiciare în acest caz s-a făcut din oficiu, ca urmare a monitorizării specifice. „Această activitate de monitorizare a reprezentat o preocupare constantă a Inspecției Judiciare, fiind inclusă în planul de activitate al Inspecției Judiciare începând cu anul 2013, în vederea identificării prompte a întârzierilor, indiferent dacă există sau nu sesizări în acest sens, şi dispunerii de măsuri în consecință, monitorizarea având în principal un scop preventiv. Strategia Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători privind activitatea de monitorizare a avut în vedere efectuarea unei analize la nivelul tuturor instanţelor naţionale, în scopul obţinerii unei imagini de ansamblu asupra motivelor care conduc la redactarea cu întârziere a dosarelor, activitatea de monitorizare având scopul de a contribui la soluţionarea cu celeritate a cauzelor, precum şi la identificarea oricărei disfuncţionalităţi în gestionarea acestor dosare şi propunerea unor măsuri conform competenţelor legale”, au precizat reprezentanţii Inspecţiei Judiciare, citati de stiripesurse.
Potrivit Codului de procedură penală, redactarea hotărârilor judecătoreşti trebuie făcută în termen de 30 de zile de la pronunţare.
În octombrie 2015, judecătoarea Monica Claudia Cipariu a fost exclusă din magistratură de Secţia pentru judecători a CSM. Aceasta avea 53 de hotărâri neredactate, unele mai vechi de doi ani. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a schimbat sancţiunea, pe 30 mai 2016, înlocuind excluderea din magistratură cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare brută lunară cu 20%, pe o perioadă de 6 luni.
Vasile Blaga a fost achitat, pe 30 octombrie 2017, în dosarul în care a fost trimis în judecată sub acuzaţia de trafic de influenţă, sentinţa în cazul său nefiind definitivă.
Vasile Blaga, fost senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată pe 28 noiembrie 2016 de procurorii DNA din Ploieşti în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, cauza fiind trimisă instanţei supreme. Mandatul de senator al lui Vasile Blaga s-a încheiat în luna decembrie 2016, iar dosarul nu a mai fost de competenţa ÎCCJ, fiind trimis Tribunalului Bucureşti.
„În perioada 2011-2012, în calitate de secretar general a unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale. Suma totală de 700.000 euro a fost primită prin intermediului inculpatului Ştefan Gheorghe, vicepreşedintele respectivei formaţiuni politice (500.000 euro) şi printr-un alt intermediar (200.000 euro)”, susţin procurorii DNA.