Dana Gîrbovan a explicat în cadrul unui interviu ce ar presupune trecerea dreptului UE peste Constituția României. Doar poporul român se poate pronunța pe acest subiect, a atenționat magistratul.
„Teoretic vorbind, dacă am accepta că dreptul Uniunii Europene – tratatele, regulamentele, directive – ar fi aplicabile peste Constituția României, ar însemna o revizuire de facto a acesteia. Dacă am accepta că sunt situații în care deciziile Curții Constituționale nu sunt obligatorii, înseamnă că actele respective ale UE ar revizui, implicit, acest articol (care prevede că deciziile CCR sunt obligatorii – n.r.) din Constituția României.
Ori Constituția este emanația suveranității poporului român. Se adoptă numai prin referendum. Numai poporul român poate decide modificarea Constituției. Nicio altă autoritate, din România sau din afară, poate să dispună cu privire la revizuirea Constituției.
Dacă ai accepta că Constituția se poate schimba, nu prin Referendum și că poporul poate fi substituit prin altă autoritate, atunci ai putea vorbi de renunțarea la suveranitate”, a declarat Gîrbovan la „Marius Tucă Show”.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că în Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor se va elimina abaterea disciplinară care vizează ignorarea principiului dreptului european, potrivit Lumea Justiției în articolul „Predoiu anunță renunțarea la suveranitate”.
Este vorba despre abrograrea din viitoarea lege a abaterii disciplinare privind nerespectarea deciziilor obligatorii ale CCR, prevazuta de art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „Constituie abatere disciplinara nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii sau a hotararilor prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept”.
Prevederea prin care se dă liber la nerespectarea deciziilor CCR de catre judecători și procurori încalcă în mod grav însăși Constituția României, care prevede la art. 147 alin. 4 că: „Deciziile Curtii Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor”.