Am înţeles că au fost încheiate protocoale de către Înalta Curte – sunt absolut şocată, trebuie să vă mărturisesc – de către Inspecţia Judiciară, CSM şi procurorul general. În ceea ce priveşte ÎCCJ, aş vrea să îl întreb pe domnul Olaru când a fost încheiat acest protocol şi cu cine, cu care anume serviciu de informaţii? (…) Pentru mine este absolut şocant să aflu că ÎCCJ, care este vârful puterii judecătoreşti, preşedintele Înaltei Curţi reprezintă puterea judecătorească, a semnat protocoale de colaborare cu un serviciu de informaţii, pentru că este dincolo de imaginaţia mea ce ar putea conţine un astfel de protocol”, a spus Dana Gîrbovan în plenul CSM.
„Cu mare plăcere aş face acest lucru. Am spus că toată corespondenţa pe care CSM a primit-o de la instituţiile partenere, de la cele ale sistemului judiciar, este una clasficată. Să diseminăm acum în spaţiul public data încheierii protocolului, obiectul acestui protocol, data potenţialei denunţări, unilaterale sau bilaterale acestui protocol excede unui astfel de cadru. (…) Această discuţie să o aveţi cu preşedinta Înaltei Curţi, e cea mai în măsură să aibă acest dialog”, a răspuns vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru.
De asemenea, preşedintele UNJR a mai spus că e important să se afle care sunt instituţiile care au primit protocolul încheiat între SRI şi Parchetul General.
„Altă problemă este vizată de protocolul de colaborare pe care îl avem declasificat şi pe care se poate discuta concret. (…) Parchetul să facă public toate instituţiile către care s-a diseminat acest protocol, au fost făcute cred că 240 de exemplare. Deci, concret, către cine a fost diseminat? A fost trimis parchetelor, instanţelor, să vedem şi acest lucru”, a mai spus Dana Gîrbovan.
Vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, a anunţat, în şedinţa plenului Consiliului de miercuri, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia Judiciară, CSM şi Parchetul General au încheiat protocoale cu serviciile, celelalte entităţi din justiţie neavând astfel de protocoale.
„Aduc la cunoştinţă că, în urma şedinţei plenului din martie s-a făcut o astfel de solicitare de către CSM către toate entităţile din sistemul juridic de a ne comunica toate protocoalele din 2005 până în prezent. Am primit corespondenţă cu entităţi din sistemul judiciar care au comunicat că au existat şi există sau au denunţat: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Inspecţia Judiciară (IJ). La nivelul CSM a fost încheiat un astfel de protocl denunţat în 2017 de către vechea conducere. Toate celelalte entităţi din sistemul judiciar, că ne referim la grefieri sau la alte instanţe, pentru 2005-2018, nu au încheiat astfel de protocoale. Tot ce am prmit la nivelul Consiliului, nu sunt ataşate protocoalele în forma lor scrisă. Toată situaţia a vizat doar o corespondenţă minimală”, a anunţat procurorul Codruţ Olaru, vicepreşedinte CSM, în şedinţa plenului Consiliului de miercuri.