Judecătoarea Roxana Petcu, Inspecţia Judiciară: „Acelaşi nivel de rigoare ar trebui aplicat şi în cazul procurorilor”

Judecătoarea Roxana Petcu, inspector-șef al Inspecției Judiciare - instituția responsabilă de cercetarea abaterilor disciplinare din magistratură, atrage atenția asupra practicii neunitate de sancționare disciplinară a judecătorilor și procurorilor. În vreme ce numeroși judecători sunt sancționați an de an pentru diverse abateri disciplinare, procurorii par să beneficieze de un soi de impunitate asigurată de Secția pentru procurori a CSM.
Filip Stan
12 feb. 2024, 10:50
Judecătoarea Roxana Petcu, Inspecţia Judiciară:

„Inspecția Judiciară este singura instituție din justiție în cadrul căreia funcționăm laolaltă judecători și procurori. Organizarea noastră este de așa natură încât actele realizate de inspectorii judecători sau de inspectorii procurori sunt supuse avizării directorilor celor două direcții de inspecție și în final confirmării de către inspectorul-șef. A fost de altfel principala noastră preocupare, la începutul mandatului meu, de uniformiza practicile instituționale. Eu cred că dacă se cere un anumit nivel de rigoare când e vorba de judecători, același nivel de rigoare ar trebui să se ceară și procurorilor. Pentru că, nu-i așa?, ne chemăm cu toții magistrați. În aceste condiții, din punctul meu de vedere, modul în care se realizează dosarele și se lucrează în Inspecția Judiciară nu pot să spun eu dacă e bun sau rău, dar pot să spun că e la fel. Că mai departe există practici neuniforme între secțiile Consiliului Superior al Magistraturii, probabil că despre asta vorbim. Că mai departe există practivi neuniforme în cadrul completelor de 5 judecători de la ÎCCJ iarăși este o chestiune care nu ne mai revine nouă în analiză.

Procurorul General intervine în disputa privind nerespectarea de către instanţe a deciziilor CJUE cu privire la prescripţie: „Trebuie tranşată cât mai rapid, pentru că practica judiciară este în momentul de faţă neunitară”

Ce pot eu să spun este că există acțiuni disciplinare – chiar invit pe toată lumea să citească și pe site-ul nostru, sunt prezentate și în rezumat, în cazul multora am reușit să menționăm pe site și soluțiile finale -, avem judecători sancționați. Sigur, este o întrebare pe care putem să ne-o punem, dacă starea de disciplină în cazul judecătorilor este mai gravă decât în cazul procurorilor. Sau poate că privirea organului colegial CSM este puțin alta. Noi încercăm să adaptăm. Noi nu putem să ignorăm practica CSM, după cum nu putem ignora practica ÎCCJ. Sigur, atunci când putem identifica o linie călăuzitoare sau elemente comune. Dacă este vorba despre elemente pur particulare, nu avem ce să discutăm acolo. Noi să știți că nu ne bucurăm, nu așteptăm cu nerăbdare, nu suntem fericiți când un judecător sau un procuror este sancționat. Noi nu avem pasiuni de genul acesta. Rolul nostru este unul legal, facem ce avem de făcut. Mai departe, oportunitatea de a aplica o sancțiune, aprecierea nivelul de gravitate al faptelor revine CSM și, ulterior, ÎCCJ”, a declarat șefa Inspecției Judiciare, într-un inteviu pentru DC News.

Judecătoarea Roxana Petcu subliniază că, dincolo de aprecierile CSM și ÎCCJ în judecarea abaterilor disciplinare, faptele constatate de Inspecția Judiciare nu au fost niciodată contestate.

„În practica dintotdeuna a Inspecției Judiciare, dacă vom analiza hotărârire care s-au pronunțat fie de secțiile CSM, fie de ÎCCJ, să știți că situația de fapt reținută de Inspecție ca urmare a cercetării nu a fost modificată. Faptele noi le-am stabilit. Eu nu am identificat un caz în care să fi venit CSM sau ÎCCJ și spună ‘nu sunt acestea faptele’. Au fost dosare soluționate pe excepții și nici măcar nu s-a mai analizat sau s-au înlocuit sancțiunile date de CSM, dar faptele nu au fost modificate, ele au fost stabilite ca atare. Încadrarea lor, calificarea lor este o chestiune care revine instanțelor rolul de a aprecia”, a mai precizat șefa IJ.

Inspecția Judiciară anchetează disciplinar judecătorii și procurorii din România, în urma unor sesizări sau a unor autosesizări. Ca unic titular al acțiunii discplinare, șeful IJ are ultimul cuvânt în trimiterea dosarelor în care se constată săvărșirea unor abateri disciplinare la judecata secțiilor de specialitate ale Consiliuli Superior al Magistraturii. Hotărârire pronunțate de CSM în materie discplinară pot fi atacate cu recurs la completul de 5 judecători de la ÎCCJ.  Printre sancțiunile care pot fi stabilite de CSM și ÎCCJ se numără avertismentul, reducerea indemnizației pe o perioadă determinată, retrogradarea în gradul profesional, suspendarea sau chiar excluderea din magistratură.

Citeşte şi: Drulă îşi apără penalii. Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului, e urmărită penal de DNA, dar liderul USR spune că e „hărţuire”

În ultimii ani, IJ a fost criticată de fiecare dată când a anchetat magistrați-vedetă, cei vizați apelând la diverse strategii de victimizare. Un exemplu este judecătorul Cristi Danileț, recent pensionat la 48 de ani, care a fost vizat în patru dosare discplinare. În trei dintre acestea CSM a dispus excluderea din magistratură, sancțiunile schimbată de fiecare dată de ÎCCJ. Doar într-un caz Danileț a fost „achitat” disciplinar pe baza unor excepții, în celelate dosare aplicându-se sancțiuni mai blânde.

Roxana Petcu, inspector-șef la Inspecția Judiciară, vine cu dezvăluiri în cazul procurorului Horodniceanu

În cadrul emisiunii moderate de Laura Duță, Roxana Petcu a vorbit despre acțiunea împotriva procurorului Daniel Horodniceanu, pe care procurorii au respins-o, și despre motivele care au stat la baza recursului declarat de Inspecția Judiciară.

„Inspecția Judiciară l-a cercetat disciplinar pe însuși domnul procuror Daniel Horodniceanu, până mai ieri vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, persoană pe care o cunosc și îi apreciez activitatea.  A avut o ieșire cu acei polițiști, în trafic, o mare discuție în spațiul public, și bănuiesc că și în sistem pentru că s-a ajuns la o verificare la nivelul Inspecției Judiciare. Acum este anchetat disciplinar. Este membru al secției de procurori, a fost vicepreședinte al CSM. Inspecția Judiciară nu se oprește când cineva este „cineva” și cred că acest caz ne-a arătat încă o dată că oricine este pasibil măcar de verificări.”, a spus Laura Duță.

„Și eu apreciez activitatea domniei sale și ca membru în CSM, și ca funcții pe care le-a ocupat anterior. Nimeni nu îi va răpi aceste lucruri, fără îndoială. În cazul domnului Horodniceanu suntem în etapa recursului. Acolo, secția de procurori a respins acțiunea Inspecției și noi am declarat recurs.

Fiind vorba despre un dosar care este pe rol, pot să vă spun în acest moment că opinia noastră a fost că acela nu a fost un comportament potrivit. De aceea am și exercitat acțiunea. Acolo mai e vorba și despre altceva, despre încadrarea noastră, a fost și de încălcare a unei interdicții, dar și despre rezolvarea problemelor personale în alt cadru decât cel pentru toți cetățenii.

Aceea a fost optica noastră, asta am susținut în acțiune. Împotriva hotărârii secției de procurori, noi am formulat o cale de atac, este un recurs pe rol la Înalta Curte. În cadrul acelui recurs, fără îndoială că noi ne vom face toate demersurile pe care le vom găsi necesare.”, a spus Roxana Petcu.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Zodiile care vor renaște de Înviere. Cinci nativi intră sub protecție de la Dumnezeu
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Alternative la rețetele clasice de Paște. Veganii vor fi răsfățați
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România toată. Anunțul care răstoarnă totul: Îi așteaptă la cotitură
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității
MediaFlux
Răsturnare de situație la prezidențiale. Instanța a decis în războiul dintre Elena Lasconi și Nicușor Dan
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți