Judecătoarea Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti, arestată preventiv pentru de luare de mită şi trafic de influenţă în soluţionarea mai multor dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii eliberarea din funcţie prin demisie.
Plenului Consiliului Superior al Magistraturii va discuta miercuri cererea de demisie a judecătoarei Viorica Dinu.
În 14 martie, Secţia pentru procurori a CSM a dispus suspendarea din funcţie a judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care le cercetează pentru trafic de influenţă şi luare de mită.
Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu sunt în arest preventiv din 15 martie, fiind suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu, fost Staicu, şi pentru a interveni şi în alte dosare. Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, şi luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Alături de judecătoarele Dinu şi Costache au fost arestaţi Marian Stancu, fratele lui Dinel Nuţu, avocaţii Ileana Răducan, Daniel Costel Petre, precum şi Marian Vasile, Angela Cîrlan, Marius Neagu şi Ionela Carmen Dăncuţă, pentru dare de mită sau cumpărare de influenţă. În acelaşi dosar sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, şi Daniela Petre, soţia avocatului Daniel Costel Petre, potrivit DNA.
Pe ordinea de zi a şedinţei Plenului CSM se află şi cererea de eliberare din funcţie prin demisie a procurorului Cătălin Dumitru Vlad, de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, trimis în judecată pe 18 aprilie, pentru fapte de corupţie.
Potrivit DNA, procurorul Dumitru Vlad, care lucra la Parchetul Tribunalului Bucureşti la data comiterii faptelor, a acceptat de la primarul din Jilava Adrian Mladin un teren de 1.000 de metri pătraţi, acesta fiindu-i oferit pentru a soluţiona favorabil un dosar penal constituit ca urmare a unei plângeri formulate de edil. Pentru a ascunde adevărata provenienţă a acestui terenului, procurorul s-a folosit de mama sa, Vlad (Rădulescu) Niculina, care a semnat contractul de vânzare-cumpărare.
În acelaşi dosar cu Dumitru Vlad au fost trimişi în judecată fostul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Cornetu Tomiţă Neagu, soţia magistratului, Olimpia Neagu, ofiţer specialist din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, avocatul Adrian Richartt Zamfirachi, de la Baroul Bucureşti, suspendat din funcţie, şi Ovidiu Szasz.
Potrivit DNA, în perioada 2009-2010, Tomiţă Neagu, în calitate de prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Cornetu, cu complicitatea soţiei sale, a avocatului Zamfirachi şi a lui Szasz, a primit de la primarul Adrian Mladin (denunţător în dosar), cu titlu de mită mai multe bunuri, pentru a fi soluţionate dosarele penale aflate în lucru la unitatea de parchet pe care o conducea, în care denunţătorul era cercetat în calitate de primar sau cauze constituite ca urmare a sesizărilor formulate de edil.
Tomiţă Neagu şi soţia sa ar fi primit sau ar fi acceptat să primească de la Mladin un teren intravilan de o mie de metri pătraţi, un sejur de aproape 3.300 de euro la Beverly Hills şi un televizor de 8.300 de lei. Un alt teren, învecinat cu cel primit de soţii Neagu şi cu aceeaşi suprafaţă, a revenit avocatului Zamfirachi, au precizat procurorii DNA.